Foto Maartje Drost

mw. M.P.A. Drost

Physician assistant

Maartje rondde in 2015 haar opleiding tot physician assistant af aan InHolland Amsterdam. Met als specialisatie vaatchirurgie. Maartje werkt op afdeling chirurgie op de locaties Hoorn en Purmerend en geeft daarnaast voorlichting aan onder andere arts-assistenten, polikliniek medewerkers en (praktijkondersteuners van) huisartsen. Tevens zet zij zich als voorzitter van de vakgroep heelkunde bij de NAPA (Nederlandse Associatie voor Physician Assistants) in om physician assistants in Nederland op de kaart te zetten.

Kennis verbreden

‘Ik heb jarenlang met veel plezier als operatieassistent gewerkt. Uiteindelijk wilde ik me graag meer verdiepen in de patiënt. Toen er een vacature beschikbaar kwam voor een physician assistant vaatchirurgie, zag ik dit als een mooie kans om mijn kennis te verbreden’, zo vertelt Maartje. Het leukste aan dit vak vindt Maartje dat zij betrokken is bij het gehele zorgproces rondom de patiënt en hierdoor een betere band met de patiënt kan opbouwen.

Afwisseling

‘Als physician assistant vaatchirurgie draai ik poli voor zowel arteriële (slagaders) als veneuze (spataderen) problemen. Ik ben zelfstandig behandelaar ten aanzien van de minder complexe vaatpatiënten. Bij complexere situaties overleg ik met de vaatchirurg. Ik verricht spataderingrepen, loop visite op de afdeling bij de vaatpatiënten en doe, als leuke afwisseling, ook nog wel eens proctopoli (vooral behandeling van aambeien). Verder onderhoud ik contact met de fysiotherapeuten van Chronisch Zorgnet, die voor ons de looptraining verzorgen voor patiënten met etalagebenen.’

Samenwerking

Maartje werkt graag in het Dijklander Ziekenhuis. ‘Ik werk in een heel fijn team en ook de samenwerking met collega’s van andere specialismen verloopt uitstekend. De lijntjes in het ziekenhuis zijn kort en dat komt de zorg ten goede. Uiteraard vind ik het contact met patiënten ook ontzettend leuk.’ Een werkdag is voor Maartje geslaagd als zij patiënten goed heeft kunnen helpen. ‘Als een patiënt, die gespannen is voor de proctoscopie (aambeibehandeling), na de behandeling naar huis gaat en zegt dat het allemaal best meeviel. Dan ben ik tevreden.’

En verder?

Maartje is moeder van drie zonen. In haar vrije uurtjes gaat zij graag hardlopen. ‘Lekker moe worden en het hoofd helemaal leeg maken.’ Ook kookt zij graag.

 

Afdeling