Het verhaal van Nelleke

Nelleke ten Have

Nelleke ten Have is gespecialiseerd longverpleegkundige Astma/COPD. Sinds april 2020 begeleidt zij coronapatiënten thuis met zuurstof. 

Wat maakt je werk nu anders dan anders?
Sinds april 2020 begeleiden mijn collega Irma Hendriks en ik (gespecialiseerd longverpleegkundigen) coronapatiënten thuis met zuurstof. Deze patiënten gaan na hun ontslag in het ziekenhuis met zuurstof naar huis en bouwen in hun eigen woonomgeving de zuurstof af. Op deze manier kunnen we het aantal opgenomen patiënten verlagen, zodat er weer plek komt voor andere patiënten. Wat bijzonder is aan deze zorg is dat de begeleiding telefonisch start en eindigt.

De ‘normale’ zorg aan onze chronische COPD- en astmapatiënten veranderde door corona ook enorm. Van veel fysieke consulten gingen we naar telefonische consulten en sporadisch een videoconsult. Vooral de eerste periode van de coronapandemie namen wij ook veel consulten van de longarts over, om die te ontlasten. Samen met elkaar schouders eronder en doorgaan. Toch staan we nu een en driekwart jaar verder nog steeds voor een enorme uitdaging binnen de longzorg.

Ik ben trots hoe we de normale zorg grotendeels hebben weten te continueren. Helaas lopen we toch deels achter met onze ‘normale’ longzorg en de coronapatiënten zijn er bij gekomen. Dat merken we aan de lange dagen die we nu maken en de hoge werkdruk.


Waardoor kun jij #doorzetten? Hoe houd je vol?
Door de vertrouwensband die ik heb met longpatiënten. Ik haal veel voldoening uit het begeleiden van patiënten. Als wij kunnen bijdragen iemand de controle over hun eigen lichaam weer te voelen en ervaren. Ik merk dat de coronapatiënten die we begeleiden heel dankbaar zijn voor de gesprekken, het feit dat we er voor hen zijn, dat we ze helpen dit proces door te komen en dat ze dit thuis mogen doen. Dat geeft veel voldoening en maakt dat je gewoon door gaat. Ik ben onderdeel van een fijn, hardwerkend team. Ik voel me gesteund, we doen het samen en dat is voor mij belangrijk.

Wat wil je meegeven aan collega’s en anderen?
De coronatijd heeft ons zwaar op de proef gesteld. Ik hoop dat de verpleegkundigen, artsen en al die hardwerkende zorgmedewerkers zich vitaal en veerkrachtig  en gewaardeerd blijven voelen. Zich willen blijven ontwikkelen. Ik zou het zonde vinden als collega’s door overbelasting uit het vak stappen en daarmee kennis en ervaring van de werkvloer verdwijnt. We moeten proberen het samen leuk te houden, het vol te houden en weer zin hebben jonge mensen te begeleiden ons mooie vak te leren!

Blijf goed zorgen voor de patiënt, elkaar en (heel belangrijk) jezelf.

Benieuwd naar de andere verhalen? Lees hier verder.