Het verhaal van Anke

Anke Buijsman

Anke Buijsman is gespecialiseerd verpleegkundige bij het Niercentrum. Zij heeft middenin coronatijd een opleiding tot dialyseverpleegkundige voltooid. Hoe was dat voor haar? Je leest het hieronder.

Wat maakt je werk nu anders dan anders?
In maart 2020 ben ik begonnen aan de opleiding tot dialyseverpleegkundige. Ik had in december 2019, toen ik ging solliciteren voor deze functie, niet kunnen bedenken dat deze hele opleiding digitaal zou plaatsvinden. De eerste lockdown bracht onrust en onzekerheid met zich mee. Kon ik überhaupt beginnen aan de opleiding? Gelukkig mocht ik in april beginnen en kreeg ik te horen dat lessen online (via Zoom) gegeven zouden worden of dat presentaties werden ingesproken.

Het online les volgen had zijn voor- en nadelen. Ik kon lekker tijdens mijn schoolweken de lessen thuis volgen. Maar daar tegenover staat dat ik wel veel gemist heb in contact met medestudenten en docenten. Daarnaast had ik beperkingen door corona. Ik kon bijvoorbeeld geen externe stage lopen en mocht niet een klinische les geven bij bijvoorbeeld een Omringlocatie.

Vanaf het begin van mijn opleiding tot nu gediplomeerd zie ik dat corona veel invloed heeft op de afdeling. Een hemodialysepatiënt moet altijd gedialyseerd worden, ook wanneer hij of zij positief getest is op corona. Dit gebeurt in isolatie op een kamer, waar dan 1-op- 1 zorg wordt geleverd. Er zijn periodes geweest dat er meerdere positief geteste patiënten op dezelfde dag gedialyseerd moesten worden en dan hadden we ook nog de reguliere zorg op zaal. Een flinke uitdaging voor de planning en het zorgde voor nog meer werkdruk. Verder vroeg het ook veel flexibiliteit van de verpleegkundigen om alles rond te krijgen voor dialyseren.

Waardoor kun jij #doorzetten? Hoe houd je vol?
“Door een goede balans tussen werk en privé. Ik probeer zoveel mogelijk wanneer mijn dienst erop zit mijn werk los te laten. Dat lukt niet altijd even goed. Ik ga dan iets doen ter ontspanning, zoals sporten of een film kijken.

Mijn collega’s en patiënten zorgen ervoor dat ik het volhoud. We hebben een leuk team en helpen elkaar waar nodig. Uiteindelijk zijn we op elkaar aangewezen, aangezien er verder niemand in huis is die een dialysebehandeling kan uitvoeren. Vanuit onze patiënten merk ik dat we veel worden gewaardeerd. Dit doen ze doormiddel van een compliment of een kleinigheidje, zoals iets lekkers voor bij de koffie, waar we altijd blij van worden!”

Wat wil je meegeven aan collega’s en anderen?
“Dat ik trots ben op alle Dijklanders vanwege hun harde werken! Helaas zijn we niet van corona af en zullen we nog even moeten volhouden. Blijf daarbij goed naar elkaar luisteren en geef elkaar eens een compliment. #ZorgenDoejeSamen!”