Prostaatkanker

prostaat

Het Dijklander Ziekenhuis is gespecialiseerd in onderzoek, advies en behandeling voor prostaatkanker.

Snel naar:

Verwijzing

U bent via uw huisarts doorverwezen voor onderzoek van de prostaat. Prostaatkanker geeft meestal geen symptomen en wordt vaak ontdekt door het bepalen van de PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen) in het bloed. De prostaat is een klier die alleen mannen hebben. Het heeft ongeveer de grootte van een walnoot en het bevindt zich onder de blaas en voor de endeldarm. Wanneer de huisarts u doorverwijst naar het ziekenhuis voor verder onderzoek, krijgt u eerst een afspraak op de polikliniek urologie.

Onderzoek en diagnose

De uroloog zet een aantal onderzoeken in om vast te stellen of u prostaatkanker heeft. Dit zijn:

  • Bloedonderzoek
  • Rectaal toucher
  • TRUS (Trans rectale ultrasound van de prostaat)
  • MRI prostaat

Als er biopten van de prostaat zijn genomen wordt dit opgestuurd naar de patholoog. De uitslag (PA) van deze biopten volgt na ongeveer 5 werkdagen. U krijgt weer een afspraak bij de uroloog. U hoort dan of het om prostaatkanker gaat en om welke Gleason-score het gaat. De Gleason-score geeft aan hoe agressief de kankercellen zijn. De patholoog beoordeelt met een microscoop de twee meest voorkomende groeipatronen van kwaadaardig weefsel. Aan beide geeft hij een cijfer en deze twee cijfers opgeteld vormen de Gleason-score. Afhankelijk van deze uitslag en de hoogte van uw PSA zal de uroloog volgens de richtlijnen vervolgonderzoek aanvragen om te kijken of de prostaatkanker zich alleen in uw prostaat bevindt of ook uitgezaaid is naar andere delen van het lichaam.

Eventueel kan hierna nog vervolgonderzoek nodig zijn. Deze onderzoeken zijn:

Behandeling

Aan de hand van in welk stadium de tumor is, zal u een passende behandeling aangeboden worden. Als de prostaatkanker zich alleen in de prostaat bevind zijn behandelingen gericht op genezing. Er zijn verschillende behandelopties mogelijk afhankelijk van de gleasonscore en de omvang van de tumor.

Als de prostaatkanker niet alleen in de prostaat zit, maar ook uitgezaaid is naar andere delen van het lichaam zijn de behandelingen er op gericht om de prostaatkanker te remmen. De mogelijkheden zijn dan:

bezoeker