Dagcentrum en Kort verblijf

Intakegesprek bij dagbehandeling

In het Dagcentrum worden kleine operaties uitgevoerd waarna een patiënt dezelfde dag weer naar huis kan.

Op deze pagina

Afspraak en contact

Route

tweede verdieping, lift A
Bereikbaar van 8.00 uur - 16.45 uur
Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.

 

Route

Locatie 75b, eerste verdieping
Bereikbaar van 8.00 uur - 17.00 uur

Over de afdeling

​De afdeling Dagcentrum is een gewone verpleegafdeling, met het verschil dat u op deze afdeling niet overnacht. Bij het Dagcentrum liggen diverse patiënten voor verschillende ingrepen. Denk aan arthroscopie van de knie, liesbreukoperaties maar ook keelamandeloperaties. Voor sommige operatieve ingrepen hoeft u maar een paar uur opgenomen te worden.  Als u goed hersteld na uw ingreep, gaat u in principe in de loop van de dag weer naar huis.

Het Dijklander Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat ook op het OK-complex arts-assistenten en co-assistenten werkzaam zijn.

Uw dagopname

U meldt zich ’s morgens samen met uw contactpersoon (bijvoorbeeld uw partner of een familielid) op het afgesproken tijdstip bij de balie van het Dagcentrum of bij de gastvrouwen en -heren in de centrale hal.

Opnamegesprek
U wordt ontvangen door een verpleegkundige. De verpleegkundige vertelt u (en uw contactpersoon) wat u deze dag te wachten staat.  Het is de bedoeling dat uw contactpersoon na dit opnamegesprek weer vertrekt. Bezoek is alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk, in overleg met de verpleegkundige.

Voorbereidingen
Afhankelijk van de behandeling vinden er voorbereidingen plaats.

Na de behandeling
Na de ingreep komt u eerst terecht op de uitslaapkamer (ook als u bijvoorbeeld een ruggenprik heeft gehad). Daar verblijft u, afhankelijk van de ingreep, gemiddeld een half uur tot een uur. Hierna komt u terug op het Dagcentrum. De verpleegkundige controleert uw pols, bloeddruk en wond. Wanneer de ingreep klaar is,  wordt de contactpersoon geïnformeerd door uzelf of door de verpleegkundige. Als u goed wakker bent en zich niet misselijk voelt, krijgt u iets te drinken en een broodmaaltijd aangeboden.

Bezoekregels
Op het Dagcentrum kunt u geen bezoek ontvangen van uw familie of bekenden. Dit in verband met het kortdurende verblijf. Uitzonderingen hierop zijn ouders van kinderen jonger dan 16 jaar, dit in overleg met de verpleegkundige van het Dagcentrum. Andere uitzonderingen altijd in overleg met de verpleegkundige.

Langer medische en verpleegkundige hulp nodig?
Mocht blijken dat u langer medische en verpleegkundige hulp nodig heeft, dan wordt u overgeplaatst naar een andere verpleegafdeling. U kunt dan meestal in de loop van de avond of de volgende dag weer naar huis toe.

Naar huis
Voor u naar huis gaat, krijgt u van de verpleegkundige ontslagpapieren, een nazorgfolder met instructies en leefregels voor thuis en een afspraak voor controle op de polikliniek.

Vervoer
Zodra uw gezondheidstoestand het toelaat, belt u zelf uw contactpersoon om te regelen dat u opgehaald wordt. Als dat niet mogelijk is, kan de verpleegkundige dit voor u doen. Wij raden het af om alleen naar huis te gaan, deel te nemen aan het verkeer of de nacht alleen door te brengen.  

Belronde
U wordt de eerste werkdag na uw opname gebeld door een verpleegkundige van het Dagcentrum. Hij/zij vraagt hoe het met u gaat en u kunt vragen stellen.

Kort verblijf

De afdeling Kort Verblijf is een doorstroomafdeling voor patiënten van het dagcentrum. Deze afdeling is er speciaal voor patiënten met een laagcomplexe zorgvraag die een relatief kleine ingreep hebben ondergaan of die vanwege een acute zorgvraag in het ziekenhuis moeten verblijven. Bij ons op de afdeling liggen patiënten van de volgende specialismen: Chirurgie, Gynaecologie, Keel-, Neus en Oorheelkunde, Orthopedie, Pijnbestrijding en Urologie.

Verpleegkundige in dagbehandelingkamer
Bijkomen na een operatie

Ervaringen van patiënten

"Heel erg vriendelijk en behulpzaam personeel"

"Goede verzorging"

"Zeer aardige mensen, stelden je gerust en legden alles goed uit"

"Alle overdrachtsmomenten verliepen uitstekend en alle medewerkers gaven duidelijke informatie"