Dermatologie

Een verpleegkundige aan een been

De afdeling Dermatologie van het Dijklander Ziekenhuis onderzoekt en behandelt patiënten met allerlei soorten huidziekten, zoals eczeem, psoriasis en huidkanker. Ook behandelen wij allergieën, spataderen en geslachtsziekten.
Ons team onderzoekt welke behandeling het beste bij u past en helpt u bij het voorkomen van huidproblemen. Behandelen gebeurt voornamelijk op de polikliniek.

Op deze pagina

Afspraak en contact

Polikliniek

30, begane grond
ma t/m vrij: 08:30 - 16.45 uur
Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.

 

Polikliniek

begane grond, vleugel A0

Route

poli Noord, eerste verdieping
Op maandag

Over de afdeling

Speciale spreekuren

Algemene spreekuren
Op een algemeen spreekuur worden patiënten met diverse soorten aandoeningen gezien. Er is 10 minuten voor u gereserveerd. Daardoor is het alleen mogelijk naar de aandoening te kijken waarvoor u bent doorverwezen. In sommige gevallen is het mogelijk of noodzakelijk meteen ook een behandeling uit te voeren.

Kleine verrichtingen
Dit spreekuur vindt plaats op de poli Dermatologie, poli Verrichtingen (Maelsonstraat 5) of in een van de buitenpoli's: Volendam of Enkhuizen. Afhankelijk van de grootte en het aantal plekken die verwijderd moeten worden wordt 20-60 minuten voor u gereserveerd. Onder lokale verdoving worden de plekken weggehaald. Het is verstandig iemand mee te nemen om u na de behandeling te begeleiden.

Huidkanker in het gezicht (locatie Hoorn)
Het Dijklander Ziekenhuis heeft een gezamenlijk spreekuur voor patiënten met huidkanker in het gezicht. Bij dit spreekuur zijn een dermatoloog en de plastisch chirurg allebei aanwezig. Het spreekuur is bedoeld voor patiënten met (vermoeden van) een basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom rond de oren, ogen, neus, en mond.

Het spreekuur is elke twee weken op donderdag om 15.00 uur.

Photo Dynamische Therapie (PDT)
Photodynamische therapie wordt toegepast bij morbus Bowen, oppervlakkige basaalcelcarcinomen en soms bij aktinische keratosen. Afhankelijk van de aandoening vindt de behandeling één of twee keer (met tussentijd van een week) plaats op de woensdag. De behandeling neemt een groot deel van de dag in beslag en wordt uitgevoerd door de assistente.

Diep Veneuse Trombose (DVT)
U krijgt een afspraak op dit spreekuur wanneer u trombose heeft gehad of veel vocht in de benen heeft. Er wordt 30 minuten voor u ingepland. Het spreekuur is op woensdagmorgen. U wordt gezien door een doktersassistent in combinatie met Firma Livit voor het aanmeten van op maat gemaakte kousen.

Spataderspreekuur (locatie Hoorn) 
Er wordt voor u 25 minuten ingepland waarin u door de dermatoloog wordt onderzocht, een duplexonderzoek (echo-onderzoek van de bloedvaten) wordt uitgevoerd en een behandelplan met u wordt doorgenomen.

Lichttherapie
Lichttherapie wordt gegeven bij aandoeningen als psoriasis en eczeem, als behandeling met zalven onvoldoende effect heeft. Een lichtkuur duurt gemiddeld 12 weken waarbij u twee keer per week, op maandag en vrijdag, naar het ziekenhuis komt voor een behandeling, die wordt uitgevoerd door een assistente . De behandelduur per keer is kort; variërend van een tiental seconden tot maximaal 15 minuten.

Allergologie
Wanneer bij u wordt gedacht aan een allergische oorzaak van uw huidklachten, kan de dermatoloog onderzoek aanvragen om te testen op allergieën. Dit kan zijn in de vorm van plakproeven: hierbij krijgt u op een maandag de te testen stoffen op de rug geplakt door een assistente. Deze worden op de woensdag erna verwijderd door de assistente en op de aansluitende donderdag heeft u vervolgens een afspraak met de dermatoloog die de plakproeven afleest en de resultaten en eventuele behandeling met u doorneemt. Ook kan allergologisch onderzoek door middel van priktests in de onderarm worden gedaan. Dat gebeurt op donderdagochtend of -middag.

Wond Expertise Centrum  
Het Wond Expertise Centrum (WEC) is een initiatief van de afdeling Chirurgie en Dermatologie en is bedoeld voor patiënten met ​acute en complexe wonden, zoals een 'open been'. Huisartsen en andere verwijzers kunnen patiënten met zulke wonden verwijzen naar het WEC. Lees hier meer over diagnostiek en behandeling in het centrum.

Verpleegkundig consulenten
Op maandag en woensdag is er spreekuur van een verpleegkundig consulent. Hier kan u door een dermatoloog naar door verwezen worden voor extra uitleg, instructie, opvolging van een behandeling, hechtingen verwijderen of controle.

Botoxspreekuur (locatie Hoorn)
Botox wordt door de assistente geïnjecteerd in de oksel(s) bij overmatig zweten. Voor de behandeling wordt twintig minuten gereserveerd. Een botoxspreekuur vindt meestal maandelijks plaats.

Spreekuren in buitenlocaties Enkhuizen en Volendam
Wekelijks op woensdag en om de week op maandag is er algemeen spreekuur in Enkhuizen en wekelijks spreekuur op maandag in Volendam. Sommige onderzoeken of behandelingen worden niet uitgevoerd in Enkhuizen en Volendam, zoals duplexonderzoek, zwachtelen van benen, wondzorg, lichttherapie, botoxbehandeling, allergologisch onderzoek en fotodynamische therapie. 

Partners

MediDerma
Wij hebben een samenwerking met de huidtherapeuten van MediDerma in Purmerend. Hierdoor kunnen wij u meer service bieden en u sneller helpen.

 

Een huid met acne
Een hand op de huid

Patiëntenvoorlichting

Wachttijden

Afdeling Enkhuizen Hoorn Purmerend Volendam
Dermatologie
Polikliniek
Algemeen 35 dagen 5 dagen 35 dagen 40 dagen