Dialyse Purmerend

Foto van dialyseafdeling in Purmerend

Op beide locaties van het Dijklander Ziekenhuis vindt u het Niercentrum. Hier worden patiënten behandeld met nierfalen. De patiënten met nierfalen bereiden we voor op niertransplantatie of dialyse. Ook geven we uitleg over de mogelijkheid om van nierfunctie vervangende behandeling af te zien.

Op deze pagina

Afspraak en contact

Route

D3, derde verdieping
Geopend van 7.30 tot 20.00 uur, behalve op zaterdag.

Email: codiawaterland@wlz.nl

Over de afdeling

Naast de nefrologen en de dialyseverpleegkundigen bestaat ons team uit een medisch maatschappelijk werker en een diëtiste, die eenmaal per maand bij u langs komen. Het gehele team komt 1 x per 2 maanden samen om de behandeling van patiënten te bespreken en de zorg goed op elkaar af te stemmen. Ons team staat voor uitstekende zorg. Tijdens uw behandeling wordt u verzorgd door verpleegkundigen, die gespecialiseerd zijn in de zorg voor mensen met nierproblemen. Zij zijn voortdurend tijdens uw behandeling op de dialysezaal aanwezig.

 Faciliteiten voor patiënten

  • Broodmaaltijd of een warme maaltijd
  • Internet aansluiting (wifi)
  • Computer tablets voor patiënten
  • Patiënten kluisje

Ziektebeelden en behandeling

Op de afdeling Dialyse behandelen we patiënten van wie de nieren niet meer goed werken en die dialyse nodig hebben. Wij voeren ​hemodialyse behandelingen  uit.

Hemodialyse

Hemodialyse is een behandeling waarbij het bloed met een kunstnier gezuiverd wordt. De arts zal per patiënt beslissen hoeveel keer per week de dialyses nodig zullen zijn en hoe lang de dialyses per keer zullen duren.

Actieve hemodialyse

Onder actieve hemodialyse verstaan wij de activiteiten die u zelf onderneemt voor, tijdens en na de dialysebehandeling. U kunt denken aan het wegen voorafgaand aan de dialyse, klaarleggen van uw spullen ten behoeve van de dialyse, zelfstandig bloeddruk meten, machinecontroles uitvoeren, het opbouwen en instellen van de dialysemachine en het aanprikken van de shunt. Samen met u bepalen wij welke handelingen u zelfstandig kunt en wilt uitvoeren. Ook zullen wij u instrueren hoe de activiteiten uitgevoerd worden.

Niertransplantatie

Niertransplantatie is ook een vorm van nierfunctievervanging. De nefroloog bepaalt of een niertransplantatie geschikt is voor u. Om voor een niertransplantatie in aanmerking te komen zullen er verschillende onderzoeken gedaan moeten worden. Ook vindt er controle in het Amsterdam UMC (AMC) plaats. De patiënten die in aanmerking komen voor niertransplantatie worden bij ons voorbereid. Alle vooronderzoeken worden door ons geregeld. De niertransplantatie zelf wordt meestal in het Amsterdam UMC (AMC) gedaan.

Vakantiedialyse

​Zowel op locatie Purmerend als locatie Hoorn is vakantiedialyse mogelijk. Voor meer informatie over de mogelijkheden met betrekking tot het dialyseren in ons dialysecentrum tijdens uw vakantie kunt u graag minimaal 6 weken van tevoren contact opnemen via e-mail: codiawaterland@wlz.nl

Ervaringen 

“Ik vind het ideaal dat ik nu in het ziekenhuis van Purmerend terecht kan. Voorheen was ik veel reistijd kwijt. Had ik het gekund, dan was ik bij wijze van spreken nu op de fiets gekomen”.

“Het klinkt gek, maar dialyseren op de dialyseafdeling in Purmerend vind ik rustgevend. Doordat het hier niet zo groot is, is het een stuk rustiger. Mede door de huiselijke sfeer voel ik mij hier erg prettig.”

“Dialyseren op de dialyseafdeling in Purmerend bevalt mij uitstekend."

"Doordat er maar zes stoelen zijn, hangt er een knusse sfeer. Er is leuk contact met de verpleegkundigen.”