Niet aangeboren hersenletsel (NAH) en cognitie

Bij Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) is er sprake van schade in de hersenen. ‘Niet aangeboren’ betekent dat de beschadiging niet voor de geboorte of in het eerste levensjaar na de geboorte is ontstaan.

Veel voorkomende oorzaken zijn beroertes, een hersentrauma als gevolg van een verkeersongeval, een hersentumor of infecties in het brein.

De gevolgen zijn afhankelijk van de ernst van het letsel en kunnen grofweg worden ingedeeld in drie groepen:

  • Lichamelijke gevolgen.
  • Gevolgen op het gebied van denken (cognitie).
  • Gevolgen op het gebied van gedrag en emoties.
Voorbeelden

Lichamelijk: een halfzijdige verlamming, verminderd gevoel in gezicht/arm en/of been en problemen met spreken.

Cognitie: trager in het denken en reageren, sneller afgeleid zijn, aandacht minder goed kunnen verdelen, minder goed kunnen onthouden, moeite met het plannen en uitvoeren van activiteiten.

Gedrag en emoties: een kort lontje hebben, sneller emotioneel reageren, somberheid.

De lichamelijke gevolgen zijn zichtbaar terwijl de cognitieve gevolgen en de gedragsveranderingen vaak pas later of zelfs niet door de omgeving worden opgemerkt.

Cognitieve revalidatie

Een specifiek onderdeel binnen de NAH behandeling is de cognitieve revalidatie. In het Dijklander Ziekenhuis werken ook ergotherapeuten die gespecialiseerd zijn binnen de cognitieve revalidatie.

Door middel van observaties en testen wordt onderzocht wat uw beperkingen en mogelijkheden zijn. Een belangrijk onderdeel is het geven van informatie over de werking van de hersenen en de gevolgen van het letsel op het functioneren.

Tijdens de gesprekken worden de inzichten vergroot over de onderwerpen: aandacht, geheugen, informatie verwerking en de executieve vaardigheden.

Daarnaast onderzoekt de therapeut samen met u welke mogelijke strategieën u kunnen helpen om de beperkingen in uw dagelijks handelen te verminderen en hoe deze toe te passen.

Indien mogelijk zullen familie en of naasten bij de therapie betrokken worden. Ook zij ervaren namelijk wat de gevolgen zijn van NAH. De informatie en adviezen die gegeven worden, helpen mee om de persoon met NAH beter te kunnen begrijpen en te ondersteunen in het dagelijks handelen.

Foto bij NAH en cognitie    Foto bij NAH en cognitie 2