Allergieën

Mensen met allergische neusklachten hebben last van een of meerdere van de volgende klachten: een waterige loopneus, niezen, verstopte neus en/of jeukende ogen. Deze klachten treden op bij contact met een allergeen zoals pollen, huisstofmijt of dieren. Een allergeen is een stof die een allergische reactie veroorzaakt.

Diagnostiek

  • Bloedonderzoek

Om te onderzoeken of er sprake is van een allergie, kan de KNO-arts bloedonderzoek aanvragen.

  • Huidpriktest

Bij een huidpriktest worden druppeltjes van verschillende testvloeistoffen aangebracht op uw onderarm. In deze vloeistoffen zitten verschillende allergenen. Dit zijn stoffen die een allergische reactie kunnen opwekken. Door iedere druppel wordt met een klein naaldje een oppervlakkig prikje in de huid gegeven. Na 15 minuten kan de test afgelezen worden. Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend KNO-arts.

Behandeling

  • Immunotherapie

Immunotherapie pakt de onderliggende oorzaak van de allergie aan. Door de toediening van de stof waar u allergisch voor bent, kan het afweersysteem gewend raken aan deze stof. Zo krijgt u minder last van uw allergie. Immunotherapie kan bestaan uit een injectiekuur of behandeling met tabletten (onder de tong).

Injectiekuur
De injectiekuur bestaat uit een instelfase en onderhoudsfase. In de instelfase van de injectiekuur immunotherapie ontvangt u een injectie met steeds een pauze van 1-2 weken. In de onderhoudsfase ontvangt u een injectie met een pauze van 2-4 weken. De onderhoudsfase kan in het algemeen bij de huisarts plaatsvinden.

Tabletten
De behandeling met tabletten bestaat uit dagelijkse inname van een tablet. De eerste tablet neemt u in het bijzijn van de KNO-arts op de polikliniek KNO. De rest van de behandeling vindt thuis plaats.

Duur
De totale behandeling van immunotherapie duurt 3 tot 5 jaar. Deze tijd heeft het lichaam nodig om te wennen aan de stof zodat de allergische reactie vermindert.

Folders

Allergieonderzoek
Neusendoscopie