Problemen aan de amandelen

Wanneer de amandelen de hoeveelheid binnendringende ziekteverwekkers niet meer aan kunnen, raken ze zelf ontstoken. Hierbij kunnen de amandelen flink opzwellen. Amandelen zitten in de keel en in de neus. We hebben 2 keelamandelen en 1 neusamandel. Grote amandelen kunnen ook snurken en/of ademstops veroorzaken. Als er sprake is van terugkerende keelontstekingen of nachtelijke ademstops, kan het weghalen van de keel- en/ of neusamandel een goede behandeling zijn.

Amandelen zijn onderdeel van het lymfekliersysteem (afweersysteem) in ons lichaam. Dit systeem houdt binnendringende ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen tegen. De amandelen vangen de ziekteverwekkers op die via de mond en de neus willen binnendringen en maken deze onschadelijk. We kunnen de neus- en/of keelamandelen echter ook missen. Na verwijdering van de neus- en/of keelamandelen nemen andere onderdelen van het afweersysteem deze functie over. Er zijn twee soorten amandelen:

1. Keelamandelen

De keelamandelen worden ook wel tonsillen genoemd. Ze zien er uit als twee amandelvormige zwellingen links en rechts achter in de keel. Kinderen jonger dan 2 jaar hebben meestal nog kleine keelamandelen.

2. Neusamandel

De neusamandel wordt ook wel adenoïd genoemd. Hij zit achter de neus en boven het gehemelte. De neusamandel is meestal niet zichtbaar bij het openen van de mond. De neusamandel is vooral groot en actief bij jonge kinderen en neemt met het ouder worden in grootte af.

Behandelingen

  • Keelamandelen en neusamandel bij kinderen

De ernst van de klachten bepaalt of de amandelen verwijderd moeten worden. Hierbij is de mate van ziek zijn van belang, maar ook de vraag hoe vaak de klachten voorkomen. Ook de leeftijd speelt een rol. Hoe jonger het kind, des te terughoudender zal uw KNO-arts zijn. Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen te bestrijden, kan het verstandig zijn de amandelen weg te laten halen. Natuurlijk hangt het hierbij van de klachten af, of alleen de neusamandel of zowel keel- als neusamandelen verwijderd worden. Het verwijderen van de neusamandel en/of keelamandelen gebeurt bij kinderen op de Kinderdagbehandeling (zie folder).

  • Keelamandelen bij volwassenen

De beslissing om de keelamandelen te verwijderen, is afhankelijk van de ernst van de klachten. Ook de frequentie van de klachten speelt hierbij een rol. Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt, kan het verstandig zijn om de amandelen te verwijderen. Op volwassen leeftijd is de neusamandel vaak niet meer aanwezig. In enkele gevallen is deze toch opgezet en/of ontstoken en kan worden besloten om deze operatief te verwijderen.

Folders

Kinderen

Volwassenen