Problemen aan de neus

Bij een inwendige neusaandoening kan het gaan om een scheefstaand neustussenschot, een te grote neusamandel, te grote neusschelpen, ontsteking van het slijmvlies van de neus(-bijholten) of bloedneuzen. Bij uitwendige neusaandoeningen gaat het om een afwijking aan de buitenkant van uw neus, bijvoorbeeld een gebroken neus.

Behandelingen

  • Neusamandel verwijdering

Een te grote neusamandel kan klachten geven van een verstopte neus en/of snurken. Soms is het nodig om de neusamandel operatief te verwijderen. ​​​​Lees meer op de pagina over problemen aan de amandelen

  • Neusbijholte-operatie

Bij klachten aan de neusbijholten wordt soms een endoscopische operatie uitgevoerd. Deze operatie is bedoeld om de afvoeropeningen van de neusbijholten (kaakholte(n), zeefbeenholte(n), wiggebeensholte en/of voorhoofdsholte) ruimer te maken en om ontstoken slijmvlies te verwijderen (zie afbeelding). Deze operatie vindt plaat met een buisje met camera aan het uiteinde (optiek) en met pakkende en knippende instrumenten die via de neusopening worden ingebracht. De operatie is geheel inwendig. Er ontstaan geen zichtbare littekens. 

illustratie voor neustussenschot

 

 

 

 

  • Neustussenschotoperatie

Het neustussenschot wordt het septum genoemd (zie afbeelding) en bestaat uit kraakbeen. Bij een septumcorrectie wordt het neustussenschot inwendig recht gezet. Er zijn dus geen zichtbare littekens te verwachten. Het rechtzetten wil o.a. zeggen dat uitstekende delen worden verwijderd en kromme delen worden recht gemaakt.

illustratie voor neustussenschot

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

  • Neusschelpverkleining (conchareductie/caustiek)

In de twee neusholtes bevinden zich zes neusschelpen (drie aan beide kanten), waarvan de ondersten soms relatief te groot zijn (zie afbeelding). Als hierdoor de doorgang van de neus wordt verstoord, kan de KNO-arts adviseren de neusschelp(en) te verkleinen. Bij deze operatie ontstaan geen littekens aan de buitenkant. De verkleining kan onder algehele narcose plaatsvinden, waarbij met een schaar een strook neusschelpslijmvlies met neusschelpbot wordt verwijderd. De ingreep is ook mogelijk met lokale verdoving, waarbij met een dunne naald in de neusschelp wordt geprikt en door verhitting het slijmvlies wordt verschrompeld.

Afbeelding van neusschelpverkleining
Bron: website van de Nederlandse Vereniging voor KNO
  • Behandelen van een bloedneus

Bij een neusbloeding gaat het meestal om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Neusbloedingen kunnen o.a. worden veroorzaakt door een ongeluk met de neus (klap, stoten), beschadiging van het neusslijmvlies (bijvoorbeeld door neuspeuteren), verhoogde bloeddruk en/of het gebruik van bloedverdunners. Meestal is een neusbloeding niet erg en gaat het vanzelf of met behulp van eenvoudige maatregelen over. Indien nodig en mogelijk (er moet een bloedend vaatje zichtbaar zijn) zal de KNO-arts het bloedvaatje dichtbranden (met elektriciteit) of etsen (aanstippen met etsende vloeistof). Voorafgaand aan het dichtbranden wordt uw neusslijmvlies verdoofd met een watje waarop verdovingsvloeistof is gedruppeld. Het inwerken van deze verdoving duurt ± 10-15 min. Het is mogelijk dat u ondanks de verdoving heel even pijn ervaart van de behandeling, deze pijn verdwijnt snel. Als het niet mogelijk is om een bloedvat dicht te branden, kan het zijn dat er door de KNO-arts een tampon in de neus wordt gebracht waarmee door langdurige druk de bloedneus kan worden gestelpt. In enkele gevallen van een hevige bloedneus wordt u opgenomen in het ziekenhuis.

  • In- en uitwendige neuscorrectie

Lees meer op de pagina over cosmetische operaties.

  • Rechtzetten van een gebroken neus

Na een ongeval kan de neus mogelijk gebroken zijn. Dit is vaak niet direct duidelijk, want door zwelling en pijn is de stand van de neus moeilijk te beoordelen. Na 3-5 dagen kan de KNO-arts beoordelen of de neus gebroken is en een behandeling noodzakelijk is. Het is van belang dat dit bij voorkeur uiterlijk 7 dagen na het ongeval gebeurt, omdat de neus anders moeilijker weer ‘recht te zetten’ is.

Folders