Kind en Jeugd

De kinderartsen van de afdeling Kind en Jeugd houden zich bezig met aandoeningen en behandelingen bij kinderen  van 0 tot​ 18 jaar. Het Dijklander Ziekenhuis werkt samen met het Amsterdam UMC (VU en AMC) en het Prinses Maxima Centrum.

Kinderarts bekijkt mond kind

Op deze pagina

Afspraak en contact

Bereikbaar ma t/m vr van 8.00 - 17.00 uur

Route:
Polikliniek: poli 32, begane grond.
Verpleegafdeling: tweede etage
Bereikbaar ma t/m vr van 8.00 - 17.00 uur

Route:
Polikliniek: poli 13, vleugel D0, begane grond
Dagbehandeling: vleugel B3, 3e etage
 

Over de afdeling

De  kinderartsen worden onder andere ondersteund door verpleegkundig consulenten, kinderpsychologen, logopedisten, maatschappelijk werkers en kinderfysiotherapeuten. ​

Het Dijklander Ziekenhuis heeft een aparte kinderwebsite.

Polikliniek Kind en Jeugd

Op de poli kunnen kinderen met gezondheidsproblemen terecht. Tijdens spreekuren worden ze onderzocht en vervolgens behandeld. Als u voor het eerst de poli bezoekt, heeft u eerst een gesprek met de co-assistent (student geneeskunde) of een arts in opleiding die de bevindingen met de arts bespreekt. Dat eerste gesprek duurt ongeveer anderhalf uur. ​​​​De poli heeft naast het spreekuur algemene kindergeneeskunde een aantal specialistische spreekuren:

 • Astma
 • Diabeteszorg
 • Eetteam
 • Huilbaby’s
 • Jeugd & Alcohol
 • Kinderneurologie
 • Kindercardiologie
 • Klinische Genetica
 • Long/eczeem
 • Nazorg voor couveusekinderen
 • Pedagogisch spreekuur
 • Plasstraat
 • Poepspreekuur
 • Psychologie
 • Primaire ciliaire dyskinesie

Verpleegafdeling Kind en Jeugd 

Sinds november 2018 zijn meerdaagse opnames van kinderen in het Dijklander Ziekenhuis alleen mogelijk in locatie Hoorn. Zowel in Purmerend als Hoorn vinden dagbehandelingen en poliklinische afspraken plaats. Meer informatie over de couveuseafdeling vindt u hier.

Kinderen met kanker

Per jaar worden in Nederland ongeveer 600 kinderen gediagnosticeerd met kanker. Dat betekent dat het bij kinderen gelukkig een relatief zeldzame ziekte is. De diagnostiek en complexe behandeling vindt op dit moment plaats in zeven academische kinderoncologische centra. Een klein aantal algemene ziekenhuizen in Nederland mag ondersteunende zorg leveren aan kinderen met kanker, genaamd 'shared care'. Dit vanuit de visie: ver van huis als het moet, dicht bij huis als het kan.  Lees hier meer over.

Locatie Purmerend

De verpleegafdeling Kind & Jeugd in Purmerend  is onlangs verbouwd tot een modern en kindvriendelijker dagbehandelingscentrum voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. De afdeling is op de derde verdieping van het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend. Meerdaagse behandelingen vinden plaats in locatie Hoorn.

Dagopname

Tijdens de dagopname kunnen de ouders of verzorgers bij het kind blijven. Bij een operatieve ingreep kan één ouder mee naar de operatiekamer. Tijdens een dagopname is bezoek van broertjes, zusjes en overige bezoekers niet mogelijk. Meer informatie vind je op onze speciale kinderwebsite.

Eten of nuchter?
Als gezegd is dat uw kind nuchter moet zijn, gelden de volgende voorschriften:

 • Operatie gepland in de ochtend? Dan mag uw kind tot 00.00 uur eten. Helder vloeibare dranken mag tot 6.00 uur 's ochtends. Helder vloeibaar betekent water, thee of appelsap. Let op geen melkproducten of sappen met vruchtvlees.
 • Als uw kind 's middags geopereerd wordt, mag hij/zij vóór 6 uur 's morgens licht ontbijten en  tot twee uur vooraf heldere suikerhoudende dranken nemen.
 • Borstvoeding mag tot vier uur vóór aanwezigheid in het ziekenhuis gegeven worden.
 • Tot 2 uur voordat uw kind aanwezig moet zijn, mag hij of zij nog (liefst ook wat extra) drinken, dit moeten heldere, suikerhoudende dranken zijn zoals appelsap, Roosvicee, limonade, thee met suiker of sportdrankjes. Niet toegestaan zijn melkproducten of vruchtvlees bevattende vruchtensappen.
 • Kauwgom is niet toegestaan.
 • Medicatie moet volgens afspraak met weinig water worden ingenomen.

Wilt u op de dag van opname de temperatuur van uw kind opnemen? Wanneer de temperatuur boven de 38˚C is, is het belangrijk dat u contact opneemt met de kinderafdeling.

Locatie Hoorn

Sinds november 2018 zijn meerdaagse opnames van kinderen in het Dijklander Ziekenhuis alleen mogelijk in locatie Hoorn. Zowel in Purmerend als Hoorn vinden dagbehandelingen en poliklinische afspraken plaats.

Op de verpleegafdeling Kind & Jeugd in Hoorn liggen kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. De afdeling is op de tweede verdieping. Hier bevindt zich ook een speciale ruimte voor de KNO-dagbehandeling dicht bij de operatiekamer.

Eenpersoonskamers
De afdeling heeft voor elk kind een eenpersoonskamer.

IPads
Elk kind dat op de verpleegafdeling ligt, krijgt een iPad ter beschikking.

Dagopname
Tijdens de dagopname kunnen de ouders of verzorgers bij het kind blijven. Bij een operatieve ingreep kan slechts één ouder mee naar de operatiekamer. Tijdens een dagopname is bezoek van broertjes, zusjes en overige bezoekers niet mogelijk. Om zo goed mogelijk te garanderen dat kinderen die acuut moeten worden opgenomen een plekje krijgen, verplaatsen we de dagbehandelingen voor de Hoornse kinderen zoveel mogelijk naar Purmerend. Daar bouwen we aan een nog mooier en kindvriendelijker dagbehandelingscentrum.

Een verpleegkundige meet de bloeddruk
Een verpleegkundige meet de temperatuur

Patiëntenvoorlichting

Wachttijden

Afdeling Enkhuizen Heerhugowaard Hoorn Purmerend Volendam
Kind en Jeugd
Polikliniek
Algemeen - - 28 dagen 21 dagen 56 dagen