Kind en Jeugd

De kinderartsen van de afdeling Kind en Jeugd houden zich bezig met aandoeningen en behandelingen bij kinderen van 0 tot​ 18 jaar. Het Dijklander Ziekenhuis werkt samen met het Amsterdam UMC (VU en AMC) en het Prinses Maxima Centrum.

Kinderarts bekijkt mond kind

Op deze pagina

Afspraak en contact

Bereikbaar ma t/m vr van 8.00 - 16.45 uur

Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.

Route:
Polikliniek: poli 32, begane grond.
Verpleegafdeling: tweede etage
Poli bereikbaar ma t/m vr  van 8.00 - 17.00 uur
Kinderdagbehandeling bereikbaar ma t/m vr 7.00 - 19.00 uur

Route:
Polikliniek: poli 13, vleugel D0, begane grond
Kinderdagbehandeling: vleugel B3, 3e etage
 

Over de afdeling

Op de afdeling kindergeneeskunde staan het kind en het gezin centraal. De kinderartsen worden onder andere ondersteund door verpleegkundig consulenten, medisch pedagogisch zorgverleners, logopedisten, medisch maatschappelijk werkers en kinderfysiotherapeuten. ​

U vindt kindergeneeskunde zowel in Hoorn , Purmerend en Volendam. In Hoorn zit de verpleegafdeling kind en jeugd, de couveuseafdeling, dagbehandeling kinderoncologie, de polikliniek en 24/7 eerste hulp voor kinderen. In Purmerend is de polikliniek, dagbehandeling en eerste hulp voor kinderen tijdens kantooruren gevestigd. In Volendam is de polikliniek gevestigd. 

Het Dijklander Ziekenhuis heeft een aparte kinderwebsite.

Polikliniek Kind en Jeugd

Op de poli kunnen kinderen met allerlei verschillende gezondheidsproblemen terecht. Als u voor het eerst de poli bezoekt, heeft u eerst een gesprek met de co-assistent (student geneeskunde) of een arts in opleiding, die de bevindingen met de kinderarts bespreekt waarna het kind tevens wordt gezien door de kinderarts. Dat eerste gesprek duurt ongeveer anderhalf uur. ​​​​De poli heeft naast het spreekuur voor algemene kindergeneeskunde, een aantal specialistische spreekuren:

 • Diabeteszorg
 • Eetteam
 • Jeugd & Alcohol
 • Kinderneurologie
 • Kindercardiologie
 • Klinische Genetica
 • Long
 • Nazorg voor couveusekinderen
 • Poep- en plasspreekuur
 • Psychologie
 • Primaire ciliaire dyskinesie (trilhaarziekte)

Kinderen met kanker

Per jaar worden in Nederland ongeveer 600 kinderen gediagnosticeerd met kanker. Dat betekent dat het bij kinderen gelukkig een relatief zeldzame ziekte is. De diagnostiek en complexe behandeling vindt op dit moment plaats in het Prinses Maxima Centrum te Utrecht. Dit is een gespecialiseerd kinderoncologisch ziekenhuis. Een klein aantal algemene ziekenhuizen in Nederland mag ondersteunende zorg leveren aan kinderen met kanker, genaamd 'shared care'. Dit vanuit de visie: ver van huis als het moet, dicht bij huis als het kan. Lees hier meer over.

Dagbehandeling Kind en Jeugd

Dagbehandelingen vinden voornamelijk plaats in Purmerend. In Hoorn is de dagbehandeling kinderoncologie en dagopnames voor bepaalde operatieve ingrepen en bepaalde diagnostische onderzoeken. Een dagbehandeling houdt in dat uw kind in de meeste gevallen dezelfde dag weer naar huis gaat. Tijdens de dagopname kunt u als ouders of verzorgers bij het kind blijven. Bij een operatieve ingreep kan één ouder mee naar de operatiekamer. Tijdens een dagopname is bezoek van broertjes, zusjes en overige bezoekers niet mogelijk. Lees meer informatie op de speciale kinderwebsite. 

Verpleegafdeling Kind en Jeugd

Sinds november 2018 zijn meerdaagse opnames van kinderen in het Dijklander Ziekenhuis alleen mogelijk in locatie Hoorn. Op de verpleegafdeling Kind en Jeugd in Hoorn liggen kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. De afdeling is op de tweede verdieping. Elk kind dat opgenomen wordt, krijg een eenpersoonskamer waar ook een iPad beschikbaar is met televisie, internet en spelletjes. Zoekt u informatie over neonatologie? Klik dan hier.

Een verpleegkundige meet de bloeddruk
Een verpleegkundige meet de temperatuur

Wachttijden

Afdeling Enkhuizen Hoorn Purmerend Volendam
Kind en Jeugd
Polikliniek
Algemeen - 20 dagen 21 dagen 42 dagen