Neonatologie

Een kindje in de couveuse

Baby’s die te vroeg geboren zijn of nog extra medische ondersteuning nodig hebben na hun geboorte, worden opgenomen in een couveusesuite van het Centrum voor geboortezorg. Voorheen lagen deze baby’s bij elkaar op een aparte afdeling en konden ouders op bezoek komen. Nu kan één van de ouders continu bij hun eigen kindje op de eigen suite verblijven met eigen badkamer en zelfs blijven slapen. Natuurlijk alleen als de medische conditie van de pas bevallen moeder dat toelaat.

Op deze pagina

Afspraak en contact

Route: tweede etage, lift E.

 
U kunt ons 24 uur per dag bereiken om te informeren hoe het met uw kindje gaat. Alleen de ouders krijgen informatie over hun kindje.
 

Over de afdeling

Je kindje is opgenomen op de afdeling Neonatologie. Dat is een onderdeel van het Centrum van geboortezorg. Lees daar verder.

Bezoekregels

Het is goed om regelmatig bij uw kindje te zijn. Als ouders bent u de hele dag welkom, behalve tussen 10.00 – en 11.00 uur in verband met artsenvisite. U kunt op het planbord bij de balie aangeven wanneer u komt.

Bezoek van broertjes en zusjes is toegestaan onder begeleiding van een ouder. Stel het bezoek uit als hij/zij een mogelijke infectie heeft of als er op school een kinderziekte heerst.

Overig bezoek mag alleen naar binnen als er minimaal één ouder bij aanwezig is. Bij uw baby mogen maximaal twee personen aanwezig zijn. Om onrust op de kamer te beperken, is het niet toegestaan om van bezoekers te wisselen. Wij raden u aan om het bezoek 15 minuten voor de voedingstijden mee te nemen. U kunt dan rustig uw baby verzorgen en voeden. Bezoek mag niet aanwezig zijn tijdens het voeden.

In verband met privacy en rust van de baby’s op de afdeling is het niet toegestaan dat u of uw bezoek bij de andere baby’s gaat kijken.

Hygiënevoorschriften

Voor de couveuse en warme kamer gelden speciale hygiënevoorschriften. Pasgeboren kinderen hebben immers weinig weerstand tegen infecties en zijn hierdoor kwetsbaar. Wij verzoeken u zich aan de hygiënevoorschriften te houden en uw bezoek hierop te wijzen.

  • jas aan de kapstok in de gang hangen;
  • geen tassen mee naar binnen;
  • sieraden van armen en handen afdoen;
  • handen met zeep en vervolgens met desinfectans reinigen;
  • na luierwissel de handen opnieuw inwrijven met desinfectans;
  • baby’s mogen alleen door hun ouders worden verzorgd.

Webcams

De afdeling Neonatologie wil het verblijf van pasgeborenen zo goed mogelijk begeleiden. Daarbij willen wij ouders, zusjes en broertjes zoveel mogelijk betrekken. De mogelijkheid om de baby elk moment van de dag live te kunnen zien, is daarbij ontzettend belangrijk. Dit geeft gevoelsmatig meer grip op de situatie. Met in totaal zes webcams, boven elke couveuse kunnen ouders dag en nacht inloggen om hun pasgeborene te zien.

Filmpje afdeling neonatologie

Ouders op een couveusesuite
Een kindje in de couveuse