Heupklachten

Klachten aan het heupgewricht kunnen op iedere leeftijd voorkomen. Dit kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar de klachten kunnen ook ontstaan door (overmatig) sporten, overbelasting, een val of ongeluk, of slijtage. Het kan ook zijn dat heupklachten veroorzaakt worden door een aandoening ergens anders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de knieën. Het is daarom van belang de bron van de pijn in de heup te ontdekken. Een orthopedisch chirurg kan u hierbij helpen.

Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht en bestaat uit een kop en een kom. Bij het lopen en bewegen glijdt de kop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. Dat kan omdat er op de kop en in de kom een laag kraakbeen zit. Een kapsel rondom de heup houdt het heupgewricht op zijn plaats. Om het gewricht heen bevinden zich allerlei spieren, pezen en slijmbeurzen die er samen voor zorgen dat het gewricht goed kan bewegen.

Heupprothese

Een totale heupprothese ofwel kunstheup is een vervanging van uw eigen heupgewricht. Zowel de heupkop als de heupkom wordt vervangen. Het vervangen van het heupgewricht door een heupprothese is een veel voorkomende operatie waar heel wat mensen met een zogenaamde ‘versleten heup’ baat bij hebben: in 2018 zijn het Dijklander ziekenhuis 561 heupprotheses geplaatst. Wij werken volgens het ‘Snel op de been programma’. De opname is kort: één of twee nachtjes, de dag van de operatie bent u weer op de been onder begeleiding van de fysiotherapeut. Voor de nazorg hebben wij een nauwe samenwerking met de wijkverpleegkundigen die na de operatie een aantal keer bij u langs komt.

Op locatie Hoorn kunnen sinds 2016 heupprotheses in overleg met de orthopeed geplaatst worden in dagbehandeling. Een korte opname wil niet zeggen dat het om een kleine operatie gaat. In tegendeel: het gaat om een grote ingreep met een forse revalidatieperiode.

Het Dijklander Ziekenhuis werkt met de protheses Corail van de firma DePuys Synthes en Lubinus SP IIvan de firma Link. Beide zijn categorie 10A protheses, wat betekent dat hiervan minimaal 10 jaar data bekend is dat dit type prothese bij een grote groep patiënten goed functioneert. Lees meer informatie hierover.

External video URL

 

External video URL

 

Gebroken heup

Een gebroken heup ontstaat vaak na een val of een misstap. De heup breekt meestal in het bovenste deel van het dijbeen. Een gebroken heup komt in iedere leeftijdscategorie voor, maar vaker bij ouderen. Zij hebben vaak zwakkere botten en zijn minder goed ter been. Een gebroken heup is vooral bij oudere mensen een ernstig letsel waarbij veel complicaties kunnen ontstaan. Bij patiënten boven de 70 jaar id de geriater (specialist ouderengeneeskunde) betrokken in het behandeltraject voor een zo goed mogelijk herstel.

Voor meer informatie over heupklachten verwijzen wij u naar de website van de Nederlandse orthopaedische vereniging