Radiologie en nucleaire geneeskunde

Op de polikliniek radiologie en nucleaire geneeskunde werken artsen (radiologen), radiodiagnostisch laboranten, echografie-assistenten en administratief medewerkers samen. Meestal heeft u tijdens het onderzoek alleen contact met de radiodiagnostisch laborant, een aantal onderzoeken doet de radioloog zelf.

een persoon in een PET CT

Op deze pagina

Afspraak en contact

Bereikbaar ma-vr van 8.00-17.00 uur
Route:
Poli 50, op de eerste etage.
Voor röntgenfoto's gaat u naar poli 7, op de begane grond.
Bereikbaar ma-vr van 8.00-17.00 uur
Route: poli 17, begane grond

Over de afdeling

Op de afdeling Radiologie en nucleaire geneeskunde worden verschillende beeldvormende onderzoeken uitgevoerd. Afhankelijk van het gevraagde onderzoek wordt met behulp van röntgenstralen (röntgenfoto, CT, mammografie, doorlichting), geluidsgolven (echografie) of magneetvelden (MRI) het lichaam in beeld gebracht. Indien nodig kan de radioloog ook een punctie of een interventiebehandeling uitvoeren. De nucleaire geneeskunde is het onderzoeks- en therapie onderdeel van de afdeling. Nucleaire geneeskunde doet onder andere onderzoek naar:

  • Hartspieronderzoek (doorbloeding)
  • Schildklieronderzoek en -therapie
  • Schildwachtklierprocedure (sentinel node)
  • PET/CT-onderzoek
  • DEXA-onderzoek (botdichtheidmeting)

Soorten onderzoek

Röntgenfoto’s en doorlichting
Bij röntgenfoto’s en doorlichtonderzoeken wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Hiermee worden 2D-beelden verkregen. Vaak worden de foto’s in 2 of meerdere richtingen gemaakt. Bij de doorlichtonderzoeken wordt doormiddel van röntgenstraling een bewegend beeld verkregen.

CT-scan
Bij de CT wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. In de CT-scan zit draaiende röntgenbuis. Hierdoor kunnen doorsnedes van het lichaam afgebeeld worden. Bij bepaalde vraagstellingen kan het nodig zijn contrastvloeistof via een infuus toe te dienen om de inwendige organen en bloedvaten af te beelden.

Mammografie (borstonderzoek)
Bij de mammografie wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Hierbij worden de borsten gecomprimeerd waardoor het borstklierweefsel zich verspreid en goed in beeld komt. Van elke borst worden twee foto’s gemaakt, dus vier in totaal.

MRI-scan
Bij de MRI wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld. Met behulp hiervan worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt, die worden opgevangen en digitaal tot een beeld omgezet.

Echografie
Bij echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven om inwendige organen zichtbaar te maken. Echo bestaat uit hoogfrequente geluidsgolven die door een transducer worden uitgezonden en na weerkaatsing weer worden opgevangen. In een aantal gevallen wordt er ook door de radioloog een punctie verricht.

Interventie
Bij een interventie wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling of echografie. Interventies zijn minimaal invasieve behandelingen die doorgaans onder lokale verdoving plaatsvinden. Er zijn meerdere soorten interventies, zoals behandelingen van bloedvaten(stents plaatsen) of het plaatsen van drains. In sommige gevallen is een dagopname hiervoor noodzakelijk

Straling
Veel onderzoeken worden met behulp van röntgenstraling uitgevoerd. De hoeveelheid straling is sterk afhankelijk van het soort onderzoek en is per patiënt verschillend. Wij werken met de kleinste hoeveelheid straling die nodig is voor een optimaal onderzoek.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek altijd via de aanvragend arts . De huisarts krijgt bericht binnen vijf werkdagen. Indien u bent doorverwezen door een specialist dient u met de desbetreffende poli een afspraak te maken voor de uitslag.

 

Radiologie staat bij MRI

Patiëntenvoorlichting

Wachttijden

Afdeling Enkhuizen Heerhugowaard Hoorn Purmerend Volendam
Radiologie en nucleaire geneeskunde
Onderzoek
CT-scan - - 7 dagen - -
Echografie - 16 dagen 14 dagen - -
MRI-scan - - 7 dagen - -