Behandelingen bij reuma

Voor een aantal vormen van reuma is medicatie een onmisbaar onderdeel van de behandeling. Voor een aantal andere vormen werkt medicatie juist niet. Daarnaast kunt u er vaak zelf voor zorgen dat u zich beter voelt en minder medicijnen hoeft te gebruiken. U vindt hier informatie over wat medicatie voor u kan betekenen, wat u zelf kunt aanpassen in uw leefstijl of werk, of hoe therapeuten of hulpmiddelen u kunnen ondersteunen.

Medicatie

Vaak zijn er meerdere medicijnen om een vorm van reuma te behandelen. Wij vinden het op onze polikliniek belangrijk u mee te nemen in het maken van een keuze. U heeft daarvoor betrouwbare informatie nodig. Hieronder vindt u een aantal websites dat u daarmee kan helpen.

Reumamedicijnen horen alleen te worden voorgeschreven door een reumatoloog. Niet door uw huisarts. Pijnstillers, kalktabletten en maagzuurremmers kunt u vaak wel via de huisarts regelen. Vraag herhaalrecepten ten minste een week van te voren aan. De apotheek moet medicatie vaak bestellen.

Informatie over medicijnen

Van een aantal specifieke (groepen) medicijnen zijn video’s ter beschikking gesteld. 

  • Methotrexaat is een medicijn dat door veel mensen met verschillende vormen van ontstekingsreuma wordt gebruikt.
  • Biologicals: Sommige mensen met ontstekingsreuma komen in aanmerking voor het gebruik van biologicals. Voorbeelden zijn adalimumab (Hyrimoz), etanercept (Enbrel), abatacept (Orencia) en rituximab.
  • JAK-remmers: Een specifieke groep biologicals is die van de JAK-remmers. Voorbeelden zijn baricitinib, tofacitinib, upadacitinib en filgotinib.

Er is ook een meer algemene video over de behandeling van reumatoïde artritis en artritis psoriatica beschikbaar.  
 

Apotheek

Veel medicatie kan worden geleverd door uw apotheek. De zorgverzekeraars bepalen welke merken van medicatie worden vergoed. Soms vergoedt de zorgverzekeraar wel een specifiek merk, bijvoorbeeld als u een allergische reactie heeft voor het medicijn van een specifiek merk. Uw zorgverzekeraar kan hierover regels hebben opgenomen in uw polis. Heeft u hier vragen over? Overleg dan met uw zorgverzekeraar. Meer medicatie over vergoeding van medicatie vindt u ook hier.

Ziekenhuisapotheek

Sommige medicijnen worden uitsluitend geleverd door de ziekenhuisapotheek van de afdeling Farmacie. Meer informatie en contactgegevens van de ziekenhuisapotheek vindt u hier.

Dagcentrum

Sommige medicijnen worden via een infuus toegediend. Dit gebeurt op het Dagcentrum. Meer informatie en contactgegevens van het Dagcentrum vindt u hier.

Keuzehulpen

Verzekering en vergoeding

Heeft u vragen over vergoeding van medicatie of behandelingen, bel dan uw verzekeraar of kijk hier.

Veel medicatie kan worden geleverd door uw apotheek. De zorgverzekeraars bepalen welke merken van medicatie worden vergoed. Soms vergoedt de zorgverzekeraar wel een specifiek merk, bijvoorbeeld als u een allergische reactie heeft voor het medicijn van een specifiek merk. Uw zorgverzekeraar kan hierover regels hebben opgenomen in uw polis. Heeft u hier vragen over? Overleg dan met uw zorgverzekeraar. Meer medicatie over vergoeding van medicatie vindt u ook hier.

Kinderwens of zwangerschap

Voor koppels met een kinderwens kan het gebruik van medicijnen tot nieuwe vragen leiden. Hier vindt u meer informatie over geneesmiddelengebruik rondom vruchtbaarheid en zwangerschap:

Bijwerkingen

Het gebruik van medicatie kan leiden tot bijwerkingen. Op de website van het Lareb kunt u meer vinden over bijwerkingen en kunt u deze melden

Injecties met Kenacort in de bil

De werking van Kenacort is vergelijkbaar met die van prednisolon in tabletten. U krijgt Kenacort in dit geval echter geïnjecteerd in een bil. De injectie wordt meestal toegediend door een spreekuurassistent. Het effect van de injecties op gewrichtsontstekingen is vaak snel. De injecties werken ook weer uit en worden daarom vaak gecombineerd met medicijnen voor de lange termijn.

De injectie kan kort pijn doen, maar die is meestal beperkt. Sommige mensen ervaren de dagen na de injectie een gevoel van opvliegers of gejaagdheid. In zeldzame gevallen kan er een deuk in de bil ontstaan ter plaatse van de injectie.

Bij herhaalde injectie gelden dezelfde mogelijke nadelen als voor langdurig gebruik van prednisolon.

Meer informatie over Kenacort vindt u ook hier.

Leefstijl

Veel vormen van reuma hebben te maken met leefstijl en voeding. Het aanpassen van uw leefstijl kan ertoe leiden dat uw reuma rustiger wordt, dat u minder medicijnen hoeft te gebruiken en dat u beter kunt functioneren.

Werk

Reuma komt regelmatig voor bij werkende mensen. Soms kunnen zij hun werk minder goed doen. Dat kan leiden tot zorgen of tot problemen met collega’s of de baas. Ook komen zij vaak in contact met een ARBO-deskundige, bedrijfsarts of andere instanties.

Andere behandelingen en hulpmiddelen

Medicatie kan een belangrijk onderdeel zijn van uw behandeling. Maar medicatie kan vaak niet alles oplossen. Bovendien willen veel mensen zo min mogelijk medicijnen gebruiken. Daarom zal uw reumatoloog of reumaconsulent u vaak ook adviseren over andere zorgverleners of hulpmiddelen. Hieronder vindt u overzicht met handige websites. U kunt hier meer lezen over wat elke zorgverlener voor u kan doen. Ook kunt u op elke website zorgverleners in uw buurt vinden.

Fysiotherapie

Wij hebben ook een specifiek overzicht gemaakt van zorgverleners in de regio’s West-FrieslandWaterland en Volendam. Met deze zorgverleners hebben wij contact gehad of zij hebben specifieke aandachtspunten binnen de reumatologie.