Ziektebeelden bij reuma

U heeft een diagnose gekregen. Er komt dan vaak veel informatie op u af. U en de mensen om u heen hebben vaak veel vragen. Wat is er precies aan de hand? Wat kunt u verwachten? Via onderstaande bronnen kunt u veel informatie vinden.

Er zijn veel vormen van reuma. Op de websites van ReumaNederland en Reumazorg Nederland kunt u veel uitleg vinden. Reumazorg Nederland biedt ook webinars aan.

Van een aantal specifieke aandoeningen zijn video’s ter beschikking gesteld. 

Video’s van andere ziektebeelden zijn te vinden via bovenstaande links naar ReumaNederland en Reumazorg Nederland.

Soms concludeert de reumatoloog dat er geen sprake is van reuma. Thuisarts.nl is een website gemaakt door huisartsen. U kunt hier betrouwbare informatie vinden over andere veel voorkomende problemen.

Meer informatie over osteoporose (botontkalking) kunt u hier vinden.

Patiëntenverenigingen

Patiëntenverenigingen worden georganiseerd voor en door patiënten. Soms gaat het om reuma in het algemeen, soms over specifieke vormen van reuma. Patiëntenverenigingen kunnen u op verschillende punten helpen. Zij geven vaak veel uitleg en houden u op de hoogte. Dat doen zij via hun website, op bijeenkomsten en/of via een tijdschrift. U kunt hier ook ervaringen en tips uitwisselen met andere patiënten. Dit kan fijn en nuttig zijn. 

Overzicht van lokale en nationale verenigingen
 

Geen ontsteking, wel klachten

Het wordt niet altijd exact duidelijk waardoor pijn wordt veroorzaakt. Als pijn niet door ontsteking wordt veroorzaakt hebben reumamedicijnen geen zin. Pijnstillers helpen ook vaak niet voldoende. Op onderstaande websites kunt u hier meer informatie over vinden:

  • De pijnpoli van het Dijklander Ziekenhuis heeft een webinar over chronische pijn verzorgd. Bekijk het webinar hier.
  • De NALK zet zich in voor mensen met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK). Eerder werd gesproken over somatisch onverklaarde klachten (SOLK). U kunt veel informatie vinden op nalk.info.

Jongenreuma.nl

Het is een hardnekkig misverstand dat reuma alleen voorkomt bij oudere mensen. Ook jongeren kunnen reuma krijgen. Jongenreuma.nl is een website speciaal voor deze jongeren. Er is een speciale website voor deze jongeren. 

Wetenschappelijk onderzoek

Sommige mensen hebben belangstelling voor deelname aan lopend onderzoek naar reuma of vinden het interessant hier meer over te lezen.

Informatie over deelnemen aan onderzoek