dhr. dr. V. Jongkind

dhr. dr. V. Jongkind

Chirurg

Vincent Jongkind is in 2007 afgestudeerd als basisarts aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2016 is hij chirurg, met als aandachtsgebied vaatchirurgie.

Hoe meer uitdaging, hoe liever
Over zijn specifieke vaardigheden vertelt Vincent: “Ik vind het leuk om een moeilijke uitdaging aan te gaan, vooral ook als anderen het niet direct zien zitten. Dan probeer ik verder te kijken en durf van de gebaande paden af te wijken. Liefst samen met anderen. Ik ben een echte teamspeler die graag met anderen optrekt om iets te bereiken. Als het dan lukt geeft me dat veel voldoening.
Tijdens mijn fellowship in het VU medisch centrum heb ik me kunnen verdiepen in de complexe aortachirurgie. Zowel minimaal invasief met behulp van stents met zijtakken via de liesslagader, als via grote open operaties. Het is een uitdaging om te kijken of we meer van deze complexe operaties in het Dijklander Ziekenhuis kunnen gaan aanbieden, zodat patiënten niet meer naar andere ziekenhuizen hoeven te reizen.”

Maatwerk
Op de vraag waarom hij voor dit vak heeft gekozen, zegt hij: “In de (vaat)chirurgie heb je de mogelijkheid om mensen te helpen bij een van de belangrijkste dingen in het leven: gezondheid. In de chirurgie kijk je daarbij naar de hele patiënt en niet alleen naar een klein onderdeel. Het vak geeft mij de mogelijkheid om mijn talenten (sociaal, communicatief, denken, creativiteit, techniek, handvaardigheid) in te zetten voor het allerbeste resultaat. Iedere patiënt is anders, niet alleen door een andere ziekte, maar ook door een andere achtergrond en omdat het een ander persoon is. Iedere dag is daardoor weer een uitdaging. Het is prachtig om het vertrouwen te krijgen van patiënten om zulke ingrijpende en belangrijke dingen te doen in hun lichaam. Dat ervaar ik als een voorrecht.”

Recht door zee
Vincent heeft ook drie jaar van zijn opleiding gevolgd in het Dijklander Ziekenhuis. Over zijn terugkomst zegt hij: “Ik ken het ziekenhuis en de mensen in West-Friesland al een beetje. De oprechte en no-nonsense mentaliteit waardeer ik. Ook de saamhorigheid en de grote sociale interactie, niemand is hier een nummer. Mensen werken met veel plezier en stralen dat ook uit.”

Kansen
Over de fusie vertelt Vincent: “De samenwerking met locatie Purmerend biedt een unieke mogelijkheid om de zorg voor West-Friesland en Waterland nog beter te maken en zal op termijn een enorme kwaliteitsimpuls geven. Op de korte termijn is het een grote uitdaging om de fusie goed te organiseren.

En verder?
“Ik ben getrouwd en vader van twee kinderen. Het is belangrijk voor me om tijd voor mijn gezin te maken. Als ontspanning squash ik graag en schaak ik in competitieverband bij twee verenigingen. Verder zijn we op zoek naar een fijne woning hier in Hoorn, zodat ik op de fiets naar het werk kan.”

Afdeling
Werkt in