Reumatologie

Patienten

U wordt verwezen naar de afdeling Reumatologie als u klachten heeft in het houdings- en bewegingsapparaat die niet het gevolg zijn van een letsel. Dergelijke klachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, zoals ontstekingsreuma, artrose of pijnsyndromen. De reumatoloog kijkt u na om hier onderscheid in te maken en stelt een behandeling voor. Soms wordt deze door de reumatoloog zelf uitgevoerd, samen met de reumaconsulent, poliklinisch consulent en doktersassistent. In andere gevallen kan hij of zij verwijzen naar een therapeut, een collega specialist of uw huisarts.
 
Informatie over vaccinatie tegen corona en griep bij gebruik van reumamedicatie

Op deze pagina

Afspraak en contact

Polikliniek

82, eerste etage
Bereikbaar ma-vr van 8.00-17.00 uur
Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.
E-consult: U kunt elk moment een e-consult sturen via Mijn Dijklander. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het aanvragen van herhaalrecepten, het geven van een korte terugkoppeling of het doorsturen van foto’s. Heeft uw vraag spoed, dan is het beter te bellen. Meer informatie over Mijn Dijklander vindt u hier.

Polikliniek

Locatie 29, op de begane grond

Bereikbaar: maandag, dinsdag, donderdag van 8.00-17.00 uur
E-consult: U kunt elk moment een e-consult sturen via Mijn Dijklander. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het aanvragen van herhaalrecepten, het geven van een korte terugkoppeling of het doorsturen van foto’s. Heeft uw vraag spoed, dan is het beter te bellen. Meer informatie over Mijn Dijklander vindt u hier.

Woensdag aanwezig

Over de afdeling

U wordt verwezen naar een reumatoloog wanneer uw behandelend arts vermoedt dat er sprake kan zijn van reuma. Er zijn veel verschillende vormen van reuma. De reumatoloog zal uw klachten bespreken en u onderzoeken. Op basis daarvan zal hij of zij u meestal kunnen uitleggen wat er aan de hand is. Soms is uitleg of geruststelling voldoende. Soms wordt langdurige behandeling door een reumatoloog geadviseerd. Andere keren wordt behandeling of verder onderzoek overgedragen aan uw huisarts of een collega specialist.

U wordt op onze polikliniek behandeld door een team van zorgverleners. De reumatoloog bepaalt samen met u de hoofdlijnen van uw behandeling. De reumaconsulent is een verpleegkundige en werkt nauw samen met de reumatoloog. Zij kan bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen in voorlichting over reuma en medicatie, het leren van prikken van medicatie of ondersteuning bij het omgaan met reuma en de invloed die reuma op uw leven heeft.

Uw bezoek aan de polikliniek Reumatologie

Een eerste bezoek aan een nieuwe arts is meestal even wennen. Reuma is voor veel mensen minder bekend. Het kan daarom lastig zijn om in te schatten wat u kunt verwachten. Een eerste afspraak op ons spreekuur duurt 30 minuten. Uw reumatoloog zal uw klachten met u bespreken en vaak ook extra vragen stellen. Daarna zult u worden nagekeken. 

External video URL

 

Zorgverleners in de regio

Wij hebben ook een specifiek overzicht gemaakt van zorgverleners in de regio’s West-FrieslandWaterland en Volendam. Met deze zorgverleners hebben wij contact gehad of zij hebben specifieke aandachtspunten binnen de reumatologie.

Onderzoeken

Uitslagen van onderzoeken worden dagelijks bekeken door een reumatoloog. Als daar reden toe is, zal een reumatoloog direct met u contact opnemen. In alle andere situaties, zal uw reumatoloog de uitslagen bespreken tijdens uw volgende afspraak. U kunt uw uitslagen ook zelf bekijken in Mijn Dijklander.

Hier vindt u een overzicht van onderzoeken die met enige regelmaat worden verricht of aangevraagd door de reumatoloog.

Ziektebeelden

U heeft een diagnose gekregen. Er komt dan vaak veel informatie op u af. U en de mensen om u heen hebben vaak veel vragen. Wat is er precies aan de hand? Wat kunt u verwachten? Wij delen graag een aantal bronnen met u waar u veel informatie kunt vinden.

Behandelingen

Voor een aantal vormen van reuma is medicatie een onmisbaar onderdeel van de behandeling. Voor een aantal andere vormen werkt medicatie juist niet. Daarnaast kunt u er vaak zelf voor zorgen dat u zich beter voelt en minder medicijnen hoeft te gebruiken. We informeren u graag over wat medicatie voor u kan betekenen, wat u zelf kunt aanpassen in uw leefstijl of werk, of hoe therapeuten of hulpmiddelen u kunnen ondersteunen.

Leefstijl

Veel mensen met reuma vragen wat zij zelf kunnen doen voor hun ziekte. Zij willen niet alleen medicijnen gebruiken. Hoe kunt u werken aan een gezondere leefstijl en minder actieve ziekte?

E-consulten

U kunt elk moment een e-consult sturen via Mijn Dijklander. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het aanvragen van herhaalrecepten, het geven van een korte terugkoppeling of het doorsturen van foto’s. Heeft uw vraag spoed, dan is het beter te bellen. Meer informatie over Mijn Dijklander vindt u hier.

Een nagelriemmicroscoop
Een anatomisch model van gewrichten

Wachttijden

Deze wachttijden zijn afhankelijk van uw persoonlijke en medische situatie en kunnen daarom in de praktijk afwijken.

Afdeling Enkhuizen Hoorn Purmerend Volendam
Reumatologie
Polikliniek
Regulier - 10 dagen 10 dagen 10 dagen