Echo's

echo

Afspraak voor een echo

Elke zwangere vrouw krijgt een echo rond de 20-weken zwangerschap. Dit is om te zien of de baby in orde is. Een echoscopie is een techniek om inwendige organen (in dit geval de baby) zichtbaar te maken. Goed om te weten dat een echo geen pijn doet en ongevaarlijk is voor jou en de baby. Een echo wordt gebruikt om een ‘beeld’ van de baby in de buik te krijgen. Maar een verloskundige of gynaecoloog kan een echo ook tussentijds nodig vinden. Bijvoorbeeld om te kijken of de baby goed groeit. Het is natuurlijk heel leuk en bijzonder om je baby alvast te zien.

Een echo wordt meestal uitwendig gemaakt. Hierbij wordt er een gel op je buik aangebracht waarnaar er met een echo kop over de onderbuik wordt bewogen. Via een beeldscherm zijn de organen en weefsel van de baby te zien. In sommige gevallen is het nodig om een inwendige echo te maken. Hierbij wordt een lange dunne echo kop vaginaal ingebracht waarna de baarmoeder kan worden bekeken.

Alle zwangeren uit West-Friesland en Waterland kunnen bij ons echoteam terecht voor het maken van alle echo’s in de zwangerschap. Je verloskundige of gynaecoloog zal met je bespreken wanneer je welke echo’s kunt laten maken en de juiste verwijzing regelen. Met die verwijzing plan je vervolgens zelf een afspraak voor een echo.

In deze regio wordt integrale geboortezorg geleverd. Dat betekent dat er spreekuren  van gynaecologen en verloskundigen gecombineerd worden. We kijken steeds door wie en waar je het beste gezien kan worden. Zo houden we de lijnen kort en kunnen we snel doen wat nodig is voor moeder en baby. Soms is een echo nodig.

Soorten echo’s:

Echo’s die bij ons gemaakt worden na een verwijzing van verloskundige of gynaecoloog:

  • Vitaliteitsecho (bij 8 weken zwangerschap)
    Dat is een korte echo waarbij we kijken of het hartje klopt, of er sprake is van een meerlingzwangerschap en hoe ver de zwangerschap ongeveer gevorderd is.
  • Termijnecho (tussen 10-12 weken zwangerschap)
    Deze echo wordt gemaakt om de zwangerschapsduur te bepalen. Behalve dat we kunnen zien hoe lang je zwanger bent, wordt er bij deze echo ook gekeken of de zwangerschap intact is en of er sprake is van een meerlingzwangerschap.
  • 20-weken screening echo
    Het doel van deze echo, tussen 19 en 21 weken, is om eventuele aangeboren afwijkingen op te sporen. Je wordt hierover door je eigen verloskundige voorgelicht.
  • Liggingsecho
    Hier kijken we hoe de baby ligt. Soms liggen baby’s met hun hoofd naar boven, of dwars.
  • Placentalokalisatie echo
    Hier kijken we of de placenta/moederkoek goed ligt
  • Groei echo
    Bepalen van de grootte of groei van de baby. De groei van de baby wordt soms gecontroleerd met een echo. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er een verhoogde kans is dat de baby te groot of te klein zal zijn, of als de verloskundige bij onderzoek van de buik het vermoeden heeft dat de baby te groot of te klein is.

Iedere zwangere heeft recht op een 12 weken echo en een SEO (structureel echo onderzoek, 20 weken echo). Lees meer op https://www.pns.nl/

Als je een verwijzing van een verloskundige of arts hebt gekregen, worden de kosten van de echo’s vergoed.

In Hoorn bevindt het echocentrum zich aan de Maelsonstraat 9, waar ook de spreekuren plaatsvinden.
In Purmerend bevindt het echocentrum zich op polikliniek 10, op de begane grond.

Beide teams staan in direct contact met de gynaecologen van het Dijklander Ziekenhuis.
Het echoteam op locatie Hoorn bestaat uit meerdere echoscopisten in dienst van de praktijk van Eva van Hoorn.
Het echoteam op locatie Purmerend bestaat uit 2 echoscopisten van het Dijklander Ziekenhuis.

Folders:

Echoscopie tijdens de zwangerschap
Screening op downsyndroom
Informatie over 20 weken echo