Leefstijladvies bij een kinderwens

Stel wandeld in bos

Als zwanger worden niet vanzelf gaat, heeft dit veel impact. Soms lijkt het alsof je er zelf helemaal niets aan kan doen. Zo is de leeftijd van de vrouw erg bepalend voor de kans op een zwangerschap: hoe jonger hoe hoger de zwangerschapskansen. Maar aan je leeftijd kun je niets veranderen. Toch zijn er factoren waar je wél invloed op hebt. Zoals roken en je gewicht.

Stoppen met roken

Roken draagt niet bij aan de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je stopt met roken voordat je aan een behandeling begint, vergroot je dus de kans op zwangerschap.

Vrouwen die zwanger willen worden en roken, hebben:

  • 50% minder kans om zwanger te worden
  • 30% meer kans op een miskraam 
  • 80% meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Voor ouders die roken en een IVF-behandeling ondergaan is de kans op een levend geboren kind bijna 50% lager. 

Mannen die een kind willen en roken, hebben:

  • lagere hoeveelheid en kwaliteit van spermacellen
  • meer kans op een miskraam (plus 12% bij >10 sigaretten per dag, plus 23% bij  meer dan 20 sigaretten per dag) 
  • 50-100% meer kans op specifieke aangeboren afwijkingen
  • DNA-schade
  • erectiestoornis

Ook meeroken is ongezond. Onderzoeken laten zien dat ook vrouwen die ‘meeroken’ (omdat een partner in huis rookt bijvoorbeeld) er langer over doen om spontaan zwanger te worden. 

Tips bij het stoppen met roken:

Marihuana 

Ook het gebruik van marihuana heeft een negatief effect op de kwaliteit van zaadcellen. Marihuanagebruik kan de hormoonbalans verstoren, wat de mannelijke vruchtbaarheid negatief beïnvloedt. Als iemand volledig stopt met marihuana is er vaak vooruitgang te zien in de kwaliteit van de sperma, al is dit niet altijd het geval. Ons advies is om minimaal drie maanden voor de start van de behandeling te stoppen met (marihuana) roken.
Hulp bij verslaving

Gezond gewicht

Als je zwanger wilt worden is een gezond gewicht belangrijk. Te zwaar is niet gezond, maar te licht ook niet. Het effect van te zwaar is groter. Het leidt bij vrouwen tot subtiele hormonale stoornissen en daardoor tot verminderde vruchtbaarheid. Ook bij mannen speelt overgewicht een rol.

Tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen heeft overgewicht effect op de slagingskans. Vrouwen met overgewicht hebben in vergelijking met vrouwen met een gezond gewicht een kleinere kans om zwanger te worden na een IVF/ICSI-behandeling. 
Heb je extreem overgewicht? Dan adviseren we je om af te vallen voordat je aan een behandeling begint. Dat vergroot je kans op zwangerschap. Via deze website vind je een kaartje waarop je hulp kunt vinden bij jou in de buurt.

Externe hulp
Wij hebben goede ervaringen met: Lifestyle and Hormones. Hier werken diëtisten en gezondheidswetenschappers. Zij zien veel vrouwen met PCOS die al veel pogingen hebben ondernomen om af te vallen, van hun vermoeidheid en darmklachten af te komen of zwanger te worden. Ook ondersteunen ze vrouwen met endometriose en vroege overgangsklachten. ‘Onze aanpak is persoonlijk en gericht op jouw PCOS kenmerken. Middels 1-1 coaching gaan we aan de slag met jouw leefstijl en onderzoeken we wat het beste werkt voor jou. Wij helpen je naar een gezonde leefstijl voor de lange termijn.’

BMI onder 35
Om veilige zorg te garanderen en de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind zo groot mogelijk te maken, dienen al onze patiënten een BMI onder de 35 te hebben om voor behandeling in aanmerking te komen. In de tabel hieronder vind je het maximale gewicht bij verschillende lengtes.

Mijn lengteMaximaal gewicht voor behandeling
1.55 m83 kg
1.60 m89 kg
1.65 m95 kg
1.70 m101 kg
1.75 m107 kg
1.80 m113 kg
1.85 m119 kg

Gezond eten kan helpen bij het verbeteren van jullie kansen. Voor advies hierover verwijzen we je naar het voedingscentrum. Ook is bewezen dat een handje noten per dag een positief effect kan hebben op de vruchtbaarheid.

Alcohol, drugs en spierversterkers

Alcohol drinken tijdens je zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, op een laag geboortegewicht van de baby, op vroeggeboorte en op de hersenaandoening Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Omdat er geen veilige ondergrens van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap bestaat en omdat je nooit precies weet wanneer je zwanger bent en dit nadelige effect al speelt tijdens het uitblijven van de menstruatie, is alcohol vermijden de veiligste optie.

Alle drugs (zoals hasj, wiet, GHB, pillen, cocaïne etc.) hebben een ongunstige invloed op de kans om zwanger te worden. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Het dringende advies is daarom om geen enkele drug te gebruiken als je zwanger wilt worden.

Hulp bij verslaving

Mannen die spierversterkers (anabole steroïden) gebruiken, hebben vaak slecht zaad en kunnen last krijgen van impotentie. Voor vrouwen geldt dat het gebruik van spierversterkers schadelijk kan zijn in de periode dat ze nog niet weten dat ze zwanger zijn.

Emoties, ondersteuning en seks

Emoties: ‘Je bent niet de enige’

Onderzoeken en behandelingen in een fertiliteitskliniek hebben grote invloed op je leven. Een kinderwens raakt een van de essentiële zaken in ons ‘mens-zijn’. Als die wens onvervuld blijft, gaat dat vaak gepaard met gevoelens van schaamte en taboe. Als je vluchtig kijkt, op een verjaardag bent of op je werk bij het koffieapparaat staat, lijkt het alsof iedereen maar te pas en te onpas zwanger raakt. ‘In één keer raak, zwanger van de wind, we hoeven maar naar elkaar te kijken en het is raak’ - hoor je dan. Bevriende stellen worden (schijnbaar) wel snel zwanger, en familie en vrienden blijven maar vragen wanneer jullie eens zwanger worden.

De waarheid is echt anders. De kans dat een volledig vruchtbaar stel zwanger raakt binnen een maand ligt ruim onder de 20%, en circa 10-15% van de stellen is na een jaar proberen nog niet zwanger en komt hiervoor naar de huisarts. Dat zijn duizenden stellen per jaar.

Als je in je omgeving doorvraagt, zal je merken dat iedereen toch wel een of meerdere stellen kent – of zelf een van hen is – die zwanger zijn geraakt na behandeling of daar op dit moment mee bezig zijn. Stellen worstelen vaak met de vraag, wat vertel ik wel en niet en aan wie. Over het algemeen mag je zeggen dat openheid naar je omgeving vaak beter werkt dan het geheimhouden. Maar iedereen maakt daarin zijn of haar eigen afweging. Ook op het werk kan dit voor ongemak en onbegrip zorgen, zeker als je tijdens werktijd weg moet voor een echo of behandeling. Je begrijpt, een behandeltraject voor onvervulde kinderwens is niet niks.

Het uitblijven van een zwangerschap kan gepaard gaan met een hoge psychische belasting. De meeste mensen ervaren stress, verdriet, rouw, teleurstelling, boosheid, schaamte en/of schuldgevoelens. Niet alleen de vrouw, ook de man kan hier last van hebben. Soms ervaren stellen hierdoor een toegenomen druk op de relatie. Vaak helpt het om deze gevoelens te herkennen en onderkennen. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met deze emoties.

Emoties en ondersteuning

Loop je vast op het gebied van emoties of wil je ondersteuning? Bespreek het met je hoofdbehandelaar. Wij hebben contacten en kunnen je adviseren. Zowel een ervaren maatschappelijk werker als een psycholoog is aan ons Centrum verbonden. Daarnaast zijn er externe coaches die wellicht goed aansluiten bij jullie hulpvraag. 

Tip: Freya
Als een gewenste zwangerschap uitblijft kun je wel wat steun gebruiken. Een goede tip is eens te kijken op de website van patiëntenvereniging Freya: www.freya.nl. Freya behartigt de belangen van iedereen met een onvervulde kinderwens. Zij bieden onder meer uitgebreide informatie, blogs van patiënten, lotgenotencontact en een luisterend oor voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Seks op commando

Tijdens een behandelingstraject ligt het risico op de loer dat vrijen iets wordt wat moet. Omdat het de vruchtbare dagen zijn bijvoorbeeld. Met de emotionele druk erbij, is het best een uitdaging om jullie seksleven spontaan en leuk te houden.

Ons advies is om zoveel mogelijk seks te hebben, waarbij het maximaal aantal aaneengesloten dagen zonder seks niet meer dan drie is. Ook tijdens behandelingen is het belangrijk dat jullie blijven vrijen. Wanneer jullie in behandeling zijn kunnen aanvullende adviezen gelden. Tijdens een IVF behandeling bijvoorbeeld mogen jullie natuurlijk ook zelf vrijen. Al kan het zijn dat met het groeien van de eiblaasjes de buik voller en gevoeliger wordt en vrijen daardoor minder fijn. 

Uit ervaring weten wij dat het ‘moeten’ soms zorgt voor geen zin in seks, stress of tijdelijke impotentie. Probeer het daarom leuk te houden, en zorg voor ontspanning. Maak het samen gezellig, wees creatief en voorkom sleur. Praat hierover met elkaar om teleurstelling te voorkomen.