Als je baby zorg nodig heeft

Baby’s die te vroeg geboren zijn of nog extra medische ondersteuning nodig hebben na hun geboorte, worden opgenomen in een couveusesuite. In deze suite is ruimte voor een bed voor de moeder en er staat een bedbank voor de andere ouder. Er is ook een eigen badkamer.

Bekijk hieronder de rondleiding over de afdeling Neonatologie:

External video URL

Als je nog patiënt bent van de gynaecoloog, krijg je verpleegkundige zorg van een verpleegkundige van de kraamafdeling en/of van de afdeling Neonatologie. Als je medisch gezien met ontslag zou kunnen is er de mogelijkheid om te blijven slapen (dat heet inroomen), maar dan zorg je voor jezelf. Hier zijn wel kosten aan verbonden die mogelijk verrekend worden met je eigen bijdrage. Meer informatie hierover kun je inwinnen bij jouw zorgverzekering. De eerste week na de bevalling ben je sowieso kraamvrouw en krijg je de nodige ondersteuning van je eigen verloskundige en kraamverzorgende. 

Blijven slapen

Als ouders kun je dag en nacht aanwezig zijn bij je kind. Er is een bedbank en op indicatie een bed aanwezig. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Meer informatie hierover kun je inwinnen bij jouw zorgverzekering. Blijven slapen is niet verplicht. Als je het prettiger vindt om thuis te slapen kan dat ook.

Maaltijden

Maaltijden en koffie en thee worden verstrekt door het ziekenhuis. Eigen drank en etenswaren kun je bewaren in het koelkastje op de kamer.

Contact met je baby

Voor ieder kind, maar zeker als het in de couveuse ligt, is huid- op huidcontact met ouders erg fijn. Het is belangrijk dat jullie elkaar  leren kennen, zeker als je door opname van elkaar gescheiden bent. Dat kan door aanraken, verzorgen, op schoot, buidelen, (borst)voeden, praten. Door veelvuldig contact leer je ook het gedrag en de reacties van je kind beter begrijpen. Je wordt ook zo snel mogelijk bij de verzorging betrokken.

Buidelen is een manier om ouders en hun pasgeboren kind heel dicht bij elkaar te brengen: huid- op huidcontact. Buidelen houdt in dat het kind bloot (met luier aan) op de blote borst van de ouders gelegd wordt, toegedekt met een molton doek. Op deze manier kan het kind zich ontspannen en het stimuleert ook de ademhaling. Buidelen maakt ouders en kind sneller vertrouwd met elkaar. Ouders worden minder angstig met hun nog kwetsbare kind. Buidelen kan een hele fijne ervaring zijn, maar is natuurlijk geen verplichting.

Borstvoeding

Wanneer je borstvoeding wilt geven is dit bijna altijd mogelijk en mocht je kind niet in staat zijn om te drin­ken, dan kun je de voeding afkolven. In het begin is het soms even zoeken. Hoe vaak je voeding geeft bijvoorbeeld, of hoe het voor jou en je baby het beste werkt. De verpleegkundigen helpen je zo goed mogelijk. Ook kun je extra ondersteuning krijgen van een lactatiekundige. Een lactatiedeskundige is iemand die gespecialiseerd is in borstvoeding. Zij kan je helpen met allerlei tips en trucs die het geven van borstvoeding gemakkelijker maken.

Nazorg

Het Dijklander ziekenhuis heeft een speciaal spreekuur voor baby’s die een langere periode op de afdeling Neonatologie (couveuseafdeling) gelegen hebben. Dit is de ‘Wijngaardenpoli’, vernoemd naar de collega die het heeft opgestart.

Voor wie is deze polikliniek ?
Afhankelijk van de duur en de ernst van de opname worden deze baby’s na ontslag de eerste 1 tot 6 maanden gevolgd door de kinderarts en de neonatologie-verpleegkundige, eventueel aansluitend door de fysiotherapeute en/of logopediste. Ook krijgen de baby’s zo nodig de eerste vaccinaties.