Dame aan het lezen

Leefstijladvies bij kinderwens

Als je een beroep doet op medische begeleiding bij zwanger worden, lijkt het soms alsof je zelf niets kan doen om de kans op zwangerschap te vergroten. De beste voorspeller voor een zwangerschap is de leeftijd van de vrouw. Hoe jonger hoe hoger de zwangerschapskansen. Maar daar kun je zelf niets aan veranderen. Toch zijn er ook factoren waar je wél invloed op hebt. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rij.

Tips

Of je nu vrouw of man bent, een goede voorbereiding helpt. Met de ZwangerWijzer krijg je naar aanleiding van je antwoorden heel gerichte informatie en adviezen.
Algemene informatie over een gezonde leefstijl vind je ook op de website van het Dijklander Ziekenhuis. Tips voor ondersteuning bij de emotionele impact van een onvervulde kinderwens vind je op deze pagina.

 

Roken

Zowel voor vrouwen als mannen werkt roken nadelig op de vruchtbaarheid. Bij vrouwen heeft roken een nadelig effect op de eicelrijping, de kwaliteit van de eicellen en op de innesteling van een embryo. Bij mannen die roken is de genetische kwaliteit van het zaad beduidend slechter dan bij zaad van niet-rokers. Bovendien is meeroken ongezond. Studies wijzen uit dat zowel actief als passief rokende vrouwen er langer over doen om spontaan zwanger te worden. Ook als je zwanger wilt worden met medische begeleiding is roken af te raden: rokende vrouwen hebben bijna twee keer zoveel cycli nodig dan niet-rokende vrouwen om tot een zwangerschap te komen. Stoppen met roken voordat je aan een behandeling begint loont: je kans op zwangerschap is dan snel weer even hoog als die van niet-rokers.

Tips om je te helpen bij het stoppen met roken:
Zwanger worden begint bij samen stoppen met roken: folder Rookvrij zwanger worden
Stoppen met roken via een telefonische coach 
Stoppen-met-roken-cursus bij jou in de buurt
Hulp bij verslaving

 

External video URL

 

Marihuana

Verschillende studies tonen aan dat het gebruik van marihuana een negatief effect heeft op de kenmerken van de zaadcellen. Marihuanagebruik kan de hormoonbalans verstoren, wat de mannelijke vruchtbaarheid negatief beïnvloedt. Wanneer volledig gestopt wordt met het gebruik van marihuana is er vaak vooruitgang te zien in de kwaliteit van de sperma, al is dit niet altijd het geval. Ons advies is om minimaal drie maanden voor de start van de behandeling te stoppen met (marihuana) roken.
Hulp bij verslaving

Alcohol

Alcohol drinken tijdens je zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, op een laag geboortegewicht van de baby en op vroeggeboorte. Omdat je nooit precies weet wanneer je zwanger bent en dit nadelige effect al speelt tijdens het uitblijven van de menstruatie, is alcohol vermijden de veiligste optie. Ook al is er vooralsnog geen bewijs dat matig alcoholgebruik effect heeft op de slagingskans van een vruchtbaarheidsbehandeling.

Gewicht

Zowel overgewicht als ondergewicht zijn niet bevorderlijk voor je kans op zwangerschap, maar het effect van overgewicht is groter. Gewicht dat uit balans is leidt bij vrouwen tot subtiele hormonale stoornissen en daardoor tot verminderde vruchtbaarheid. Ook overgewicht bij mannen verkleint de kans op zwangerschap.

Ook bij vruchtbaarheidsbehandelingen is er effect van overgewicht op de slagingskans. Zo blijkt uit een Nederlands onderzoek dat vrouwen met overgewicht in vergelijking met vrouwen met een normaal gewicht een kleinere kans hebben om zwanger te worden na een IVF/ICSI-behandeling. Als je extreem overgewicht hebt, kan je je kansen op zwangerschap verbeteren door af te vallen voordat je aan een behandeling begint.

Om veilige zorg te garanderen en de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind zo groot mogelijk te maken, dienen al onze patiënten in principe een BMI onder de 35 te hebben om voor behandeling in aanmerking te komen. In de tabel hieronder vind je het maximale gewicht bij verschillende lengtes.

Via deze website vind je een kaartje waarop je hulp kunt vinden bij jou in de buurt.

Mijn lengteMaximaal gewicht voor behandeling
1.55 m83 kg
1.60 m89 kg
1.65 m95 kg
1.70 m101 kg
1.75 m107 kg
1.80 m113 kg
1.85 m119 kg

Voeding

Een gezond voedingspatroon kan helpen bij het optimaliseren van jullie kansen. Strikte richtlijnen zijn er niet, maar een goed gebalanceerd dieet met veel variatie draagt bij aan het goed functioneren van je lichaam. Er wordt dan ook aangeraden om de voeding in balans te houden, en je te houden aan het advies van het voedingscentrum. Dat wil zeggen: wissel rood vlees af met kip en vis, eet voldoende groente en fruit, drink voldoende water en bij voorkeur geen alcohol en cafeïne, en zo min mogelijk frisdrank. Ook is bewezen dat een handje noten per dag een positief effect kan hebben op de vruchtbaarheid.

Lichaamsbeweging

Net als gezonde voeding draagt ook voldoende beweging bij aan een betere gezondheid en dus een beter functionerend lichaam. Ook tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling kun je gewoon blijven bewegen zoals je gewend bent.

Drugs

Alle drugs (zoals hasj, wiet, GHB, pillen, cocaïne etc.) hebben een ongunstige invloed op de kans om zwanger te worden. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen die één van deze middelen gebruiken. Het dringende advies is daarom om geen enkele drug te gebruiken als je zwanger wilt worden.
Hulp bij verslaving

Anabolen / spierversterkers

Mannen die anabole steroïden gebruiken, hebben vaak slecht zaad waarin weinig tot geen zaadcellen zitten en kunnen last krijgen van impotentie. Voor vrouwen geldt dat het gebruik van anabole steroïden ook al schadelijk kunnen zijn in de periode dat ze nog niet weten dat ze zwanger zijn.

Let op! t/m 22 december: Hinder door werkzaamheden bij de hoofdingang Dijklander Ziekenhuis Purmerend

Lees meer