De Milieuthermometer is speciaal ontwikkeld voor de zorgsector om duurzame bedrijfsvoering te stimuleren. Het staat voor méér doen dan alleen voldoen aan de milieuwetgeving. Ymke Fokma: “Ik ben trots dat we dit met gezamenlijke inspanning voor elkaar hebben gekregen. We gaan natuurlijk door voor zilver en goud. Want zorgen doen we niet alleen voor de patiënten van nu: we willen ook bijdragen aan de toekomst van de komende generaties.”
Zonnepanelen en compost
De afgelopen jaren heeft het Dijklander Ziekenhuis bewust in duurzaamheid geïnvesteerd. Zo is de locatie in Hoorn uitgerust met meer dan duizend zonnepanelen die flink wat stroom opleveren. Ook het scheiden van de verschillende soorten afval staat hoog in het vaandel. Etensresten worden in de eigen compostmachine verwerkt tot compost voor de ziekenhuistuin. Daarnaast heeft het Dijklander in de personeelskantines een ‘meatless monday’ ingevoerd, om het eten van minder vlees te stimuleren. Tot slot stimuleert het ziekenhuis ook zorg op afstand, om reisbewegingen te beperken. Zo zorgen videoconsulten voor patiënten ervoor dat ze niet voor een afspraak naar het ziekenhuis hoeven te komen, maar vanuit huis in gesprek kunnen met hun zorgverlener. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook noodzakelijk tijdens corona.
Verder werken aan duurzaamheid
Voor het bronzen certificaat is het ziekenhuis getoetst op zeventien thema’s zoals management, reiniging en energieverbruik. Het certificaat is behaald voor Hoorn en Purmerend. Begin 2019 ondertekende het Dijklander Ziekenhuis ook de Green Deal Zorg Noord-Holland Noord, om samen met andere regionale zorgpartijen de zorg in Nederland duurzamer te maken. Komend jaar zet het ziekenhuis meer stappen op het gebied van duurzaamheid.