Dijklander Ziekenhuis breidt intensive care uit vanwege coronavirus

Vlaggen bij Dijklander ziekenhuis

Het aantal patiënten met het coronavirus in het Dijklander Ziekenhuis neemt dagelijks toe. Het ziekenhuis heeft daarom de IC-capaciteit in Hoorn en Purmerend verder uitgebreid om coronapatiënten op te kunnen vangen.

Alle ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland hebben hun IC-capaciteit maximaal uitgebreid. Zo is voldoende plek beschikbaar voor de komende dagen. Ook leveren de ziekenhuizen hiermee hun bijdrage aan de landelijke gevraagde groei in IC-capaciteit. Ymke Fokma, lid raad van bestuur: “Omdat we nog steeds rekening houden met een piek in het aantal coronapatiënten, hebben we het aantal IC-plekken met beademing uitgebreid. Hiervoor hebben we de uitslaapkamer van de OK in Hoorn omgebouwd tot IC-afdeling. We zetten alle middelen in om zoveel mogelijk patiënten te kunnen opvangen.” Mochten alle IC-bedden in een ziekenhuis bezet zijn, dan is afgesproken dat andere ziekenhuizen in de regio nieuwe patiënten opvangen of patiënten overnemen. 

Medium care
In Hoorn is op de uitslaapkamer van het scopiecentrum een nieuwe afdeling medium care ingericht. Deze afdeling is bedoeld voor patiënten die geen corona hebben en niet ziek genoeg zijn voor de intensive care, maar te ziek voor de gewone afdeling. Op de medium care is plaats voor acht patiënten. Met deze oplossing kan de intensive care zoveel mogelijk vrij gehouden worden voor patiënten die beademd moeten worden.

Afgelopen periode
Het Dijklander Ziekenhuis heeft in de afgelopen periode meer maatregelen genomen om de toestroom van patiënten met coronaklachten op te vangen. Het OK-programma en de poliklinische activiteiten zijn beperkt. Spoedoperaties, bevallingen en urgente oncologische ingrepen gaan gewoon door. De opvangcapaciteit voor coronapatiënten op de SEH is uitgebreid en SEH-patiënten worden gescheiden opgevangen. Tot slot worden artsen van andere specialismen ingezet op de verpleegafdeling, medium care afdeling, de spoedeisende hulp of intensive care.