Dijklander Ziekenhuis concentreert operaties in Hoorn

foto van OK Purmerend

Ook het Dijklander Ziekenhuis ziet, net als andere ziekenhuizen, een forse toename van het aantal covid-patiënten en heeft niet voldoende personeel om de reguliere zorg naast de toenemende covid zorgvraag op te vangen. Om het beschikbare personeel zo efficiënt mogelijk te kunnen inzetten worden alle operaties voorlopig uitgevoerd op de locatie in Hoorn en sluiten we tijdelijk de operatiekamers in Purmerend. Op deze manier blijven we in staat om patiënten te helpen die spoedzorg, oncologische zorg of urgente operaties binnen 6 weken nodig hebben. Het aantal bedden voor covid-patiënten wordt volgens de landelijke en regionale afspraken uitgebreid naar 32 bedden, de Intensive Care naar 8 bedden.

Edo Schubert: “We leven mee met de patiënten die al lang op hun operatie moeten wachten, daar klachten van ondervinden en opnieuw in onzekerheid terechtkomen. Dat we dit vervelend vinden, is een understatement. Het is enorm ellendig voor deze mensen en we hopen dat de druk gauw minder wordt.”

Langer wachten
Vooralsnog gaan vooral urgente operaties door die medisch gezien binnen zes weken moeten plaatsvinden. Naast het verplaatsen van een aantal ingeplande operaties, worden de komende tijd ook minder nieuwe operaties ingepland. Daarvoor hoeven dus geen operaties afgezegd te worden, maar moeten patiënten soms wel langer wachten op hun ingreep. Per patiënt wordt zorgvuldig beoordeeld of een ingreep kan worden uitgesteld.

Poli en spoed gaat door
Poli-afspraken gaan zoveel mogelijk door. Als het kan op afstand, dus via de telefoon of videobellen. Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben kunnen altijd terecht. Een bezoek aan het ziekenhuis is veilig, coronapatiënten worden in isolatie verpleegd en het ziekenhuis neemt alle noodzakelijke maatregelen om de kans op verspreiding van het virus zoveel mogelijk te verkleinen.

Niet gebeld? Dan gaat uw afspraak of operatie door
Patiënten van wie de ingreep moet worden verplaatst worden gebeld. Het ziekenhuis benadrukt dat patiënten niet zelf het ziekenhuis hoeven te bellen: patiënten worden gebeld als hun operatie of afspraak verzet wordt. Horen ze niets, dan gaat de afspraak door.