Dijklander Ziekenhuis toegetreden tot ALS Zorgnetwerk

Dijklander ALS Zorgnetwerk

Het ALS-revalidatieteam van het Dijklander Ziekenhuis heeft het keurmerk ‘ALS Zorgnetwerk’ gekregen. Dit betekent dat de revalidatieafdeling op beide locaties de goede kwaliteit van zorg biedt in de behandeling en begeleiding van patiënten met ALS.

Amyotrofische Laterale Sclerose, oftewel ALS, is een ernstige, snel progressieve aandoening aan het zenuwstelsel. De ziekte zorgt ervoor dat uiteindelijk de spieren, waaronder ook de ademhalingsspieren, niet meer kunnen functioneren. Het is niet mogelijk om ALS te genezen. In het Dijklander Ziekenhuis worden ALS-patiënten echter wel zo goed mogelijk begeleid tijdens hun ziekte.

Met het behalen van het keurmerk maken de revalidatieteams in Purmerend en Hoorn deel uit van het landelijke netwerk van ALS-behandelteams. Wijnand Scheepstra, revalidatiearts bij het Dijklander Ziekenhuis: “Het is mooi dat we voldoen aan de eisen van het ALS Zorgnetwerk, zodat we deze zorg voor onze revalidanten in de regio kunnen blijven bieden. Goede zorg, dichtbij huis.”

ALS Zorgnetwerk
Het ALS Zorgnetwerk is het netwerk van zorgverleners van mensen met ALS, PSMA en PLS. Het doel van het ALS Zorgnetwerk is dat alle mensen met ALS, PSMA en PLS de beste zorg krijgen die mogelijk is. Het ALS Zorgnetwerk biedt zorgverleners ondersteuning om de zorg in hun regio uitstekend te organiseren. Deze ondersteuning bestaat uit trainingen voor ALS behandelteams, thuiszorgteams en voor andere zorgverleners waar het behandelteam mee samenwerkt. Daarnaast monitort het ALS Zorgnetwerk de kwaliteitscriteria voor ALS behandelteams en biedt het online informatie voor alle zorgdisciplines, een consultatiefunctie en een online forum voor alle zorgverleners.