Dijklander Ziekenhuis zet in op gezonde voeding

Aardbeien in emmer

Vandaag tekenden negen ziekenhuizen, waaronder het Dijklander Ziekenhuis, een intentieverklaring om in 2022 alleen nog maar gezond eten aan te bieden. In december tekenden elf ziekenhuizen voor deelname. Deze ziekenhuizen nemen hiermee een voorsprong op het Nationaal Preventieakkoord: daarin staat het streven dat in 2025 de helft van de ziekenhuizen een gezond voedingsaanbod heeft en in 2030 alle ziekenhuizen.

Dijklander Ziekenhuis is een van de Voorhoede-ziekenhuizen van Goede Zorg Proef je, een project van Alliantie Voeding in de Zorg. Dit betekent dat het ziekenhuis zich inzet voor een volledig gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers in 2022. ‘Wij zijn van mening dat ziekenhuizen een voorbeeldrol hebben in de maatschappij bij het aanbieden van gezonde voeding. Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers’, zo staat te lezen in de intentieverklaring die mede door Ymke Fokma, bestuurder van het Dijklander Ziekenhuis werd ondertekend.

Groter aanbod gezond eten
In het Dijklander Ziekenhuis lopen al diverse initiatieven om gezonde voeding aan te bieden. Door deze intentieverklaring komt er nog meer vaart achter. Projectleider Horeca & Services Christel Kerssens: “Een van de eisen is dat de visie op een gezond voedingsaanbod voor patiënten, personeel en bezoekers terugkomt in het beleid. Daar zijn we al volop mee bezig.

Minimaal 80% van het aanbod, zowel in het personeelsrestaurant als het eten voor patiënten, moet gezond zijn. Dat betekent concreet dat je best een keer een kroket kunt aanbieden, maar niet meer standaard elke dag. Zo bieden we nu op drie dagen in de week een vegetarisch menu aan, naast een vleesmenu zodat de patiënt zelf de keuze heeft. Ook het terugdringen van suikerhoudende producten hoort erbij. En het plaatsen van waterpunten. Het gaat erom dat je binnen ons ziekenhuis gezonde keuzes kunt maken.”

Minder medicatie, sneller herstel
Het belang van gezond eten is door diverse onderzoeken aangetoond. Het werkt niet alleen preventief, maar kan ook bijdragen aan het herstel van een patiënt, bijvoorbeeld na een operatie. Waar medische zorg traditioneel bestaat uit opereren, medicatie en goede verzorging aan het bed is eten, drinken en beweging daarbij gekomen. Azem Karimbeg is specialist Maag-, Darm- en Leverziekte. Ook hij ziet dat voeding een grote impact heeft: “Ik behandel regelmatig patiënten met de Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of het Prikkelbare Darmsyndroom die dankzij een gezonder voedingspatroon en een actievere leefstijl minder medicijnen nodig hebben.”