Druk bezocht symposium over traumatische bevalling

​Donderdagavond 22 november 2018 heeft Geboortehart samen met het Centrum voor geboortezorg een symposium verzorgd met als thema ‘traumatische bevalling’. Doel was om te komen tot meer kennis voor zorgverleners en een beter vangnet voor de cliënt. Dat hier veel behoefte aan is, bleek wel aan de hoge opkomst.

illustratie van symposium traumatische bevalling

Het krijgen van een kind is een van de meest indrukwekkende ervaringen die een mens kan meemaken. Vraag een 80-jarige vrouw hoe haar bevalling was en ze weet het nog tot in detail. Uit onderzoek blijkt dat 10 tot 20% van de mensen de bevalling als traumatisch heeft ervaren. 1 tot 3% ontwikkelt zelfs post-traumatische stress. Dit zijn indrukwekkende cijfers. Zorgverleners kunnen denken dat een bevalling goed verlopen is, omdat het medisch gezien goed is gegaan. Maar dit wordt niet altijd zo ervaren. Aan de andere kant kan een langdurige en intensieve baring toch een positieve ervaring zijn geweest voor iemand. Je komt er als zorgverlener pas achter hoe het voor de barende en haar partner is geweest, door het te vragen. Alles draait om communicatie. 'Vrouwen blijken de meest vreselijke dingen tijdens een bevalling prima te kunnen doorstaan als ze zich maar veilig voelen en gesteund.'

De bijeenkomst werd afgesloten met drie verschillende workshops. In subgroepen is gebrainstormd hoe de zorg voor deze groep mogelijk zou kunnen verbeteren. Deze ideeën worden door de werkgroep "zorg" meegenomen om het zorgpad verder te ontwikkelen. Dit past bij de doelstelling van Geboortehart Hoorn en het Centrum voor geboortezorg om samen te zorgen voor de beste start voor moeder en kind.