Een prachtige oplossing voor de laatste momenten samen

Koppelbed

“Een onrustige mevrouw hebben we samen laten slapen met haar partner. De hele nacht hebben ze hoofd tegen hoofd gelegen. Mevrouw overleed onverwachts in de ochtend. Mooi dat we zo’n laatste nacht hebben mogelijk gemaakt”. Dat bewijst direct de waarde van een koppelbed aldus Kristel Klein Meulekamp van het Dijklander Ziekenhuis. Het ziekenhuis kreeg twee koppelbedden van stichting Roparun.

Een koppelbed is een bed met een speciale constructie waardoor je van twee losse bedden in een handomdraai een comfortabel tweepersoonsbed kan maken. Op deze manier kunnen patiënten met kanker in de laatste fase van hun leven dichtbij hun naasten zijn. Net als thuis een hand kunnen vasthouden, tegen elkaar aankruipen of samen naar muziek luisteren. De bedden kunnen ook worden ingezet wanneer er door andere omstandigheden nabijheid van een naaste gewenst is, bijvoorbeeld na slecht nieuws of bij verwardheid.

Kristel Klein Meulekamp, gespecialiseerd verpleegkundige van de verpleegafdeling Oncologie: ‘Zo’n bed geeft de partner, familielid of dierbare de mogelijkheid om in de laatste levensfase tegen elkaar aan te kruipen en elkaars nabijheid te voelen. Je krijgt er echt een warm gevoel van dat je dit kun aanbieden aan de patiënt en zijn/haar naaste. Een prachtige oplossing voor de laatste momenten samen. Voor zowel locatie Purmerend als locatie Hoorn mocht het ziekenhuis een koppelbed van stichting Roparun in ontvangst nemen.  We zijn stichting Roparun en alle deelnemers die zich voor dit doel inzetten zeer dankbaar’.