Klaar voor de toekomst met het nieuwe Scopiecentrum Purmerend

Foto van Scopiecentrum Purmerend

Vorige week heeft het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend het nieuwe Scopiecentrum in gebruik genomen. ‘Afgelopen jaar zijn er 2300 scopieen uitgevoerd in Purmerend, vertelt afdelingshoofd Marcel Oud. ‘In dit nieuwe Scopiecentrum kunnen we doorgroeien naar 6000 scopieën per jaar. Dankzij een slimme indeling is er sprake van een betere logistiek en meer comfort voor patiënten’.

Al voor de verbouwing zijn alle patiëntbewegingen op de afdeling geanalyseerd. Tijdens een sessie met Lego hebben medewerkers met legoblokjes de nieuwe afdeling nagebouwd. Zo werd snel duidelijk wat wel en wat niet handig was. De bevindingen uit deze sessie zijn meegenomen door de architect. Oud: ‘In het nieuwe Scopiecentrum is de route die de patiënt aflegt centraal gesteld en zijn onze processen beter daarop afgestemd. Van de ingang tot het naar huis gaan is het centrum eenrichtingsverkeer geworden. Er zijn dus minder heen- en weer bewegingen op de gangen. Dat is rustiger voor patiënten én werkt prettiger voor medewerkers’.

Bevolkingsonderzoek
In het Scopiecentrum vinden endoscopische onderzoeken en behandelingen plaats van het maag-darmkanaal en de luchtwegen. Een endoscopie is een onderzoek waarbij de binnenkant van de organen wordt bekeken met een flexibele slang met een camera (een endoscoop). In het centrum, dat eerst op de begane grond gevestigd was, was al state of the art apparatuur, maar beschikt na de verhuizing nu ook over een grotere uitslaapkamer. ‘Eerder konden we maximaal vijf patiënten kwijt op de uitslaapkamer. Nu is deze ruimte groter en dat betekent meer comfort en meer privacy voor negen patiënten’, aldus Anette Ridderbos, teamcoördinator van de afdeling. ‘Mede omdat het Scopiecentrum in Purmerend ook een erkend centrum voor het RIVM bevolkingsonderzoek darmkanker is, is de verwachting dat het aantal patiënten de komende jaren zal groeien. Met het nieuwe Scopiecentrum zijn we hiervoor toegerust’.

Meer verbouwingen
De oplevering van het Scopiecentrum is de eerste afgeronde stap in de verbouwingen van het ziekenhuis in Purmerend. Na de zomer wordt gestart met het realiseren van een Acute Zorg Unit. Een unit waar alle specialistische acute zorg van huisartsenpost/spoedeisende hulp, eerste hart hulp, hartbewaking, stroke-unit tot en met de intensive care wordt samengebracht op één vleugel. 

In 2020 wordt gestart met de bouw van het nieuwe Dagcentrum. Dit Dagcentrum komt naast het Scopiecentrum. Daarmee komen alle dagbehandelingen op dezelfde etage. Ymke Fokma, lid raad van bestuur: ‘Met diverse verbouwingen zorgen wij ervoor dat zorg logisch op elkaar aansluit en processen vlot verlopen. Dat heeft zowel voordelen voor de patiënt als voor de medewerkers’.

Het ziekenhuis in Purmerend moet een locatie worden waar patiënten terecht kunnen voor veelvoorkomende zorg en behandelingen. Het gebouw wordt hiervoor de komende jaren grondig gerenoveerd. “Door te renoveren kunnen we, ook in de toekomst, optimale zorg en ondersteuning blijven bieden aan patiënten uit de Waterlandse én Westfriese regio”, aldus Fokma.