Koks van Dijklander Ziekenhuis starten smaakpoli voor oncologiepatiënten

Foto van initiatiefnemers Cees Neefjes en Annita van der Meulen

Eten met smaak is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Patiënten die chemotherapie krijgen of hebben gehad, kunnen last hebben van smaakverandering waardoor ze minder kunnen genieten van een maaltijd. En dat terwijl goed eten juist zo belangrijk is. Het Dijklander Ziekenhuis start daarom met een ‘smaakpoli’ als extra service. Hier krijgen oncologiepatiënten advies hoe zij hun smaak kunnen stimuleren, zodat ze weer zin krijgen in eten. Het Dijklander is het eerste ziekenhuis in Noord-Holland die deze service aanbiedt.

Kroket met honing
Smaak kan veranderen als patiënten bijvoorbeeld chemotherapie krijgen. Tijdens het spreekuur kunnen patiënten een persoonlijk smaakprofiel krijgen, met adviezen voor het gebruik van bepaalde ingrediënten om de maaltijd op smaak te brengen. Bijvoorbeeld met kruiden, zoetstoffen of andere toevoegingen. De koks van het Dijklander Ziekenhuis zijn speciaal geschoold in het geven van smaakadviezen. Dit is geen medisch advies of dieetadvies, maar helpt wel om weer van eten te genieten. Dieetkok Cees Neefjes: “Een mevrouw die dol was op kroketten, proefde dit door de chemo niet meer. Door honing op de kroket te smeren, kreeg ze de smaak van de kroket weer terug. Dat is toch prachtig? Zo geef je mensen weer een beetje levenskwaliteit terug.”

Extra service
Het initiatief voor de smaakpoli komt van kok Cees Neefjes en oncologieverpleegkundige Annita van der Meulen. Zij organiseerden eerder al diverse ‘Eten met smaak-diners’, waarbij oncologiepatiënten met een proeverij hun smaakprofiel kunnen ontdekken. Vanwege het coronavirus zijn deze diners nu even niet mogelijk. Een gesprek bij de smaakpoli is wél mogelijk. Vanwege de coronamaatregelen kan het spreekuur ook telefonisch plaatsvinden.

Aanmelden
Het spreekuur van de smaakpoli vindt iedere 1e en 3e donderdagmiddag van de maand plaats in respectievelijk Purmerend en Hoorn tussen 13.00-17.00 uur. Alleen oncologiepatiënten van het Dijklander Ziekenhuis kunnen gebruik maken van deze extra service, er zijn geen kosten aan verbonden. Een gesprek duurt circa twintig minuten en de patiënt moet van tevoren een vragenlijst invullen. Aanmelden voor smaakcoaching kan via het e-mailadres etenmetsmaak@dijklander.nl of via de zorgverlener op de afdeling.