Nieuwe app Diagnose in Beeld

Foto van radioloog Annelie Slaar

Het concept van de nieuwe app Diagnose in Beeld is gebaseerd op een al enkele jaren bestaand concept: radiologen dienen een geanonimiseerde leerzame casus in, en andere radiologen kunnen het antwoord op deze casus indienen. De juiste diagnose volgt twee weken later met een uitgebreide uitwerking van de casus.

Al deze casus zijn nu gebundeld in de app.  ‘Of je het nu als denksport of als een goed naslagwerk of als een opfrismoment ziet, de app is een groot succes,’ vertelt initiatiefnemer Annelie Slaar, radioloog in het Dijklander Ziekenhuis. Tussen de 80 en 90 procent van de Nederlandse ziekenhuizen is aangesloten bij Diagnose in Beeld en sinds de lancering van de app neemt ook het aantal app gebruikers toe.

Het idee voor de app is ontstaan vanuit de tweewekelijkse mail met casuïstiek die de radioloog sinds haar opleidingstijd stuurde naar meer dan 200 radiologen. Slaar: ‘Zelf vond ik de casus uit vakbladen altijd inspirerend. Het idee ontstond om dit voor mijn vakgenoten op te stellen. Tweewekelijks mailde ik hen een casus  met daarin een geanonimiseerde beschrijving van patiënt, klachten en een radiologisch beeld. In reactie kon de diagnose worden geraden, de uitslag volgde twee weken later. Leerzaam, interessant, maar vooral ook leuk. Al snel werden de casus vanuit allerlei hoeken ingediend en deden steeds meer vakgenoten mee. Eigenlijk liep het gewoon uit de hand.’

Mede na het winnen van de Bart Wiarda prijs voor het initiatief van het delen van radiologische casuïstiek werd het idee voor de app reëel. ‘Vanuit de mailing Diagnose in Beeld hadden we een schat aan casus beschikbaar. Door het harde werk van radioloog Wouter Veldhuis van het UMC Utrecht is de app ontwikkeld, en ben ik aan de slag gegaan om alle casus in de app te zetten. We zijn er erg trots op dat het is gelukt,’ vertelt Slaar. De app bevat nu meer dan 100 casus. Bij elke casus kan de app-gebruiker een diagnose raden. De uitslag volgt met een uitgebreide toelichting. Het betreft alledaagse, maar ook exotische diagnoses. Alle deelgebieden in de radiologie komen voorbij: van thorax tot kinderradiologie en van trauma tot neuroradiologie. Slaar: ‘Ik hoor steeds vaker dat radiologen in opleiding de app gebruiken ter voorbereiding op toetsen omdat er zoveel achtergrondinformatie wordt gegeven bij een diagnose. Bijzonder dat het blijkbaar niet alleen als leuk, maar ook als nuttig wordt ervaren.’ De app is beschikbaar in de appstore voor iOS.

Een van de 100 casus uit de DiB app
Een van de ruim 100 casus uit de DiB app

>> Aanmelden voor de tweewekelijkse casus per mail kan via diagnoseinbeeld@gmail.com