Patiënten en bezoekers eten samen bij Dijklander Ziekenhuis

Servicemedewerker Joke Bethlehem serveert een maaltijd aan bezoeker Elisa Noordeloos.

Sinds kort is de verpleegafdeling oncologie in Hoorn gestart met een proef waarbij bezoekers mee kunnen eten met patiënten. Voor 4,50 euro krijgt de bezoeker een maaltijd, wat te drinken en een toetje. Net als voor patiënten is er keuze uit drie menu’s. Hoewel het initiatief nog maar kort geleden is gestart, zijn de reacties erg positief.

Elisa Noordeloos is één van de bezoekers die al een aantal keer gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid. Haar man Fred is sinds enkele dagen opgenomen op de verpleegafdeling oncologie. “Het is geweldig dat dit kan. Nu mijn man ziek is, komt er een hoop op ons af. Het is heel fijn dat we tijdens het eten even samen de dag kunnen doornemen; de leuke en minder leuke dingen. Net als thuis.”

De proef is een initiatief van servicemedewerker Joke Bethlehem en gespecialiseerd verpleegkundige Ilona de Vos. Als servicemedewerker werkt Bethlehem in de keuken op de verpleegafdeling oncologie. Ze zegt: “We wilden graag iets extra’s doen voor onze patiënten. Uit enquêtes kwam naar voren dat zij het prettig zouden vinden om samen met hun partner of familielid te eten.”

Volgens Bethlehem zijn zowel patiënten als bezoekers erg enthousiast dat die mogelijkheid er nu is. “Mensen vinden het heel fijn om samen te eten. Tegelijkertijd ontzorgen we onze patiënten; de patiënt eet vaak beter als er samen gegeten wordt en de partner van de patiënt is niet altijd in staat om zelf te koken. Het wordt erg gewaardeerd dat de bezoeker dan hier kan mee-eten.”

Het initiatief is gestart als proef. Als de proef succesvol blijkt, wordt deze uitgebreid naar andere locaties en afdelingen.