Reizende expositie ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ naar Dijklander Ziekenhuis

foto van expositie

Vandaag is de reizende expositie ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’  geopend in het Dijklander Ziekenhuis. De tentoonstelling bestaat uit 30 indringende ervaringsverhalen en krachtige portretten over huiselijk geweld en kindermishandeling en laat zien wat we als samenleving hier aan kunnen doen. Elk jaar zijn 119.000 kinderen en 200.000 volwassenen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling.

De expositie werd geopend door Jeroen Muller, voorzitter van de raad van bestuur en wethouder Marjon van der Ven van de gemeente Hoorn. Muller: “We hebben als ziekenhuis een belangrijke rol in de aanpak en signalering daarvan, maar kunnen dat niet alleen. Iedereen kan iets betekenen voor een buurvrouw, vriend, collega of leerling die te maken heeft met geweld. De expositie heeft als doel om huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken. En om bezoekers er bewust van te maken dat deze vormen van geweld overal voor kunnen komen.”

Cirkel van geweld doorbreken
Ronald Pit, gespecialiseerd SEH-verpleegkundige en aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld in het Dijklander Ziekenhuis heeft deze expositie naar het ziekenhuis toe gehaald. Pit: “Huiselijk geweld en kindermishandeling gebeurt achter de voordeur en is lastig te doorbreken. Het is iets waar je liever niet mee naar buiten treedt en er is bijna altijd twijfel of je vermoedens wel kloppen. Toch kan een kort gesprek, opmerking, gebaar of simpele vraag zoals ‘gaat het goed met je’ het verschil maken. Deze expositie maakt duidelijk dat iedereen iets kan doen om de cirkel van geweld te doorbreken.”

De expositie is tot 16 februari 2023 te zien in het ziekenhuis in Hoorn en in Purmerend. In Hoorn begint de expositie bij de polikliniek dermatologie op de begane grond. In Purmerend begint de expositie in de centrale hal achter de piano. De tentoonstelling is vrij te bezoeken voor patiënten en bezoekers aan het ziekenhuis. De expositie is een initiatief van de stichting Open Mind samen met het overheidsprogramma Geweld hoort nergens thuis.

Meldcode
Heeft u vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling of hulp nodig? Maak het bespreekbaar. Er rust een groot taboe op huiselijk geweld. Voor omstanders is het vaak lastig om een gesprek aan te gaan bij ‘vermoedens van’. Veilig Thuis geeft advies en is 24/7 bereikbaar via 0800-2000 of chat op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 via www.veiligthuisfriesland.nl