Vloeibaar of gepureerd? Nieuwe classificatie van voedingswaren voor mensen met slikproblemen

IDDSI

Vanaf de zomer starten de logopedisten in het Dijklander Ziekenhuis met het gebruik van een nieuwe classificering om aan te geven welke voedingsmiddelen en dranken een patiënt met slikproblemen veilig kan nuttigen.

Logopediste Franka van Bockxmeer legt uit: “Sommige mensen hebben moeite met slikken, bijvoorbeeld omdat ze een beroerte hebben gehad of een spierziekte hebben. Dan kan het nuttigen van een stukje banaan al gevaar geven op verslikken. Daarom geven we mensen met een slikstoornis een advies, gebaseerd op welke voeding zij veilig kunnen nuttigen. Voorheen gebruikten we verschillende termen in ons advies. Hierdoor kon bij andere zorgverleners soms verwarring ontstaan over welke voeding of drank zij aan de patiënt konden serveren. Nu is dat met de nieuwe classificering meteen duidelijk.

De nieuwe classificering heet IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative) en heeft als voordeel dat het internationaal toegepast wordt. Zodat bij zorgverleners in heel Europa geen misverstand kan ontstaan over de juiste consistentie van voedingsmiddelen en dranken voor patiënten met een slikstoornis.

De koks, diëtisten en servicemedewerkers hebben een workshop gekregen om kennis te maken met het gebruik van IDDSI.