VRE in het Dijklander Ziekenhuis

VRE-bacterie

In het Dijklander Ziekenhuis (locaties Hoorn en Purmerend) is onlangs een VRE-bacterie gevonden bij enkele patiënten. Er zijn daarom extra maatregelen genomen om verspreiding van de VRE-bacterie tegen te gaan.

VRE is een resistente bacterie die met regelmaat in ziekenhuizen voorkomt. Ervaring met deze bacterie leert dat een VRE-bacterie niet op korte termijn uit het ziekenhuis is geweerd. Dat heeft te maken met de aard van de bacterie.

Het Dijklander Ziekenhuis neemt alle mogelijke maatregelen om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen. Men kan het Dijklander Ziekenhuis gewoon bezoeken en hoeft zich geen zorgen te maken over eventueel besmettingsgevaar. Daar waar nodig, wordt gewezen op extra hygiënemaatregelen.

Wat is de VRE-bacterie?
VRE is een resistente bacterie die met name bij ernstig zieke patiënten een moeilijk behandelbare infectie kan veroorzaken. De VRE is voor gezonde mensen niet gevaarlijk of ziekmakend, maar mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen er soms wel ziek van worden. Meestal is men alleen drager van de VRE als darmbacterie zonder verdere ziekteverschijnselen. Dragerschap van de VRE-bacterie is niet te bekorten door een behandeling. Vaak raakt men de VRE spontaan kwijt.
Kijk voor meer informatie over VRE bij de veelgestelde vragen.