Ondersteuning bij waken in het Dijklander Ziekenhuis

waaktas

Zaterdag 8 oktober 2022 is de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Deze dag staat in het teken van zorg voor mensen die in de laatste fase van hun leven zijn. In het Dijklander Ziekenhuis wordt deze zorg begeleid vanuit het team palliatieve zorg. Sinds kort kunnen verpleegkundigen een ‘waaktas’ aanbieden aan een patiënt - en hun naasten - als duidelijk is dat die komt te overlijden in het ziekenhuis.

Waken bij een stervende is een intensieve en emotionele periode. Zeker als deze niet kan plaatsvinden in de eigen (thuis)omgeving. Als gebaar van medeleven kunnen verpleegkundigen in het Dijklander Ziekenhuis een waaktas aanbieden ter ondersteuning. Het overhandigen hiervan kan helpen het gesprek op gang te brengen. Niet iedereen praat even gemakkelijk over de naderende dood.

De waaktas is ontwikkeld om die laatste fase voor de naasten en de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken. In de tas zit informatie over hoe om te gaan met verlies en verdriet, een gedichtenbundel en allerlei artikelen die gericht zijn op de vijf zintuigen. Zoals een klein notitieboekje, een led-kaarsje, massageolie, kleurboeken, kleurpotloden, pepermuntjes, een aluminiumblikje voor het bewaren van een haarlokje, maar ook een gastentasje met een tandenborstel.

Monique Termeulen is verpleegkundig specialist in het team palliatieve zorg en blij met de inhoud van de waaktassen. Zij vertelt: “Naasten hebben bij het sterven een belangrijke rol. Zij ondersteunen degene die gaat overlijden zo goed mogelijk, maar het is erg intensief. Dan is het fijn als je even wat kunt opschrijven. Het kan ook ongemakkelijk zijn om bij iemand te zijn die niet helemaal bij bewustzijn is. Zacht de handen masseren kan dan een fijne vorm van contact zijn, vandaar bijvoorbeeld de massageolie. Het waken vraagt lichamelijk en geestelijk veel van iemand en kan soms lang duren. Met de waaktas kunnen we de naasten iets extra’s bieden.”

De vijftig waaktassen zijn aangeschaft dankzij een bijdrage van Stichting Vrienden van het Dijklander Ziekenhuis.