mw. C.L. Jonckheere

mw. C.L. Jonckheere

Reumatoloog

Christina Jonckheere is in 1999 afgestudeerd als basisarts aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Sinds 2006 is ze internist, en sinds 2008 reumatoloog. Ze heeft onderzoek gedaan naar artritis psoriatica.

Puzzelvak
Op de vraag waarom ze dit vak heeft gekozen, vertelt Christina: “Reumatologie is een puzzelvak: wij zien patiënten met zeldzame aandoeningen met klachten die vaak veel meer dan alleen het gewricht betreffen. Dat blijft een leuke boeiende uitdaging, om de juiste diagnose te stellen. Maar ook is er in de afgelopen 10-15 jaar enorm veel veranderd in de behandelmogelijkheden in de reumatologie. We hebben veel nieuwe soorten medicatie gekregen die we in kunnen zetten bij patienten met ontstekingsreuma (o.a. reumatoïde artritis en artritis psoriatica). ook weten we nu dat hoe eerder we starten met intensieve behandeling, hoe beter de uitkomst. De uitkomst voor patienten met deze ziektes is echt zoveel beter geworden dan 15 jaar geleden."

Verlichting
Ze voegt eraan toe: "Als reumatoloog kun je dus echt wat betekenen voor patiënten, je ziet ze binnen een paar dagen, soms weken tot maanden opknappen. Een simpele ingreep zoals een injectie van een gewricht of een slijmbeurs met een cortisone kan nog veel sneller verlichting geven. Patiënten blijven vaak langer bij mij onder behandeling, dus ik leer ze ook kennen als mens. Dat blijft ontzettend leuk.”

Sfeer
Christina koos voor het Dijklander Ziekenhuis. “In 2013 heb ik een klein jaar als waarnemend reumatoloog, dus tijdelijk gewerkt in het Dijklander. Ik voelde me vrijwel meteen thuis: door de goede sfeer in het ziekenhuis, dat zich bijvoorbeeld uit door elkaar begroeten in de gang en in de lift. En vooral het fijne team van de reumatologie: mijn bekwame, betrokken en gezellige collega-reumatologen en de kordate en eveneens erg gezellige doktersassistenten en verpleegkundig specialisten. Helaas was er toen geen vacature voor een reumatoloog. Maar toen ik in 2018 weer benaderd werd of ik weer wilde waarnemen, met uitzicht op een vaste plek als reumatoloog, hoefde ik dus niet lang te twijfelen. Opnieuw werd ik getroffen door de goede sfeer. We werken op dezelfde manier, de zorg voor de patiënt staat centraal, en dat maakt dat de samenwerking eigenlijk zonder moeite vanzelf gaat.”

Kern
Over haar sterke eigenschappen zegt Christina: “Ik houd ervan om mensen op hun gemak te stellen, dat lukt meestal wel met een grapje. Ook kan ik vrij goed luisteren, dan is het weer makkelijker om tot de kern door te dringen van wat het echte probleem is.”

En verder
“Met een drukke baan en drie kinderen is een week zo om! Ik geniet in het weekend van een boswandeling of een wandeling in de duinen met het gezin, lekker koken en dat samen opeten. Ook sport ik graag: hardlopen, fietsen en CrossFit.”

Afdeling
Werkt in