Mohs-chirurgie

mohs

Speciaal voor huidkanker in het gelaat biedt het Dijklander Ziekenhuis Mohs micrografische chirurgie, kortgezegd: Mohs-chirurgie. Dit is een zeer precieze operatietechniek voor het verwijderen van huidkanker, zonder onnodig gezonde huid weg te snijden. Kenmerkend voor deze techniek is dat er in rondes wordt geopereerd. Na afloop weet u zeker dat alle kankercellen verwijderd zijn. 

 

De mohs-chirurgie werd medio vorige eeuw ontwikkeld door de Amerikaanse chirurg Frederic Mohs, en draagt zijn naam. De techniek wordt gebruikt voor het verwijderen van huidtumoren, meestal het basaalcelcarcinoom of het plaveiselcelcarcinoom, en meestal in het gelaat. Deze techniek heeft als grote voordeel dat het weggenomen huidweefsel direct tijdens de operatie wordt beoordeeld onder een microscoop. U hoeft dus niet twee weken op de uitslag te wachten. Als er nog kwaadaardige cellen in het weefsel aanwezig zijn, wordt er direct nog weer wat extra weefsel weggenomen. Dit proces herhaalt zich totdat alle kwaadaardige cellen zijn verwijderd. Daarna wordt de wond gesloten.

Dagbehandeling

Deze operatie vindt plaats in dagbehandeling. U kunt in een aparte huiskamer tussen de rondes door ontspannen en wordt hier van alle gemakken voorzien. Vaak mag u na een paar uur naar huis, maar houdt u er rekening mee dat u soms de hele dag moet blijven. Het grootste voordeel is, dat aan het einde van de behandeling, de tumor is geheel verwijderd en de wond weer netjes gesloten. De operaties vinden driemaal per week plaats op maandag, woensdag en vrijdag. 

Verwijzing

Verwijzing voor mohs-chirurgie gaat via de huisarts of andere specialist.

De vakgroep Dermatologie