Knieklachten

Foto orthopeed met patient

Klachten aan het kniegewricht kunnen op iedere leeftijd voorkomen. Dit kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar de klachten kunnen ook ontstaan door (overmatig) sporten, overbelasting, een val of ongeluk, of slijtage. Het kan ook zijn dat knieklachten veroorzaakt worden door een aandoening ergens anders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de heupen. Het is daarom van belang eerst de bron van de pijn in de knie te ontdekken. Een orthopedisch chirurg kan u hierbij helpen.

Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit drie botdelen: het scheenbeen, het dijbeen en de knieschijf. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Tussen het scheenbeen en het dijbeen zit de meniscus als een soort stootkussen. Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband en aan de achterkant verbindt de achterste kruisband de botten met elkaar. De kruisbanden zorgen ervoor dat de botten van het dij- en scheenbeen niet teveel verschuiven. Aan de voorzijde zit de knieschijf. Hier overheen loopt de pees van de dijbeenspier, die op het onderbeen aanhecht en ervoor zorgt dat het been strekt. Om het gewricht zit een gewrichtskapsel van bindweefsel. De verdikkingen hierin zijn de gewrichtsbanden die ook bijdragen aan de stabiliteit van het gewricht.

Bekijk hier een animatie met uitleg over het kniegewricht.

Knieprothese

Een totale knieprothese ofwel kunstknie is een vervanging van uw eigen kniegewricht. Het vervangen van het kniegewricht door een knieprothese is een veel voorkomende operatie waar heel wat mensen met een zogenaamde ‘versleten knie’ baat bij hebben: in 2018 zijn het Dijklander ziekenhuis 561 knieprotheses geplaatst. Wij werken volgens het ‘Snel op de been programma’. De opname is kort: één of twee nachtjes, de dag van de operatie bent u weer op de been onder begeleiding van de fysiotherapeut. Voor de nazorg hebben wij een nauwe samenwerking met de wijkverpleegkundigen die na de operatie bij u een aantal malen zal bezoeken.

Op locatie Hoorn kunnen sinds 2019 knieprotheses in overleg met de orthopeed geplaatst worden in dagbehandeling. Een korte opname wil niet zeggen dat het om een kleine operatie gaat. In tegendeel: het gaat om een grote ingreep met een forse revalidatieperiode.

Het Dijklander Ziekenhuis werkt met een categorie 10A prothese, dat betekent dat hiervan minimaal 10 jaar data bekend is dat dit type prothese bij een grote groep patiënten goed functioneert.

Bekijk hier een animatie over het plaatsen van een knieprothese.

Halve knieprothese

Als een patiënt slijtage van alleen de binnen- of buitenkant van de knie heeft, is het een goede optie om een halve kunstknie te plaatsen. Bij een halve knieprothese wordt alleen het versleten deel vervangen. Het voordeel van een halve knieprothese is dat het een kleinere operatie is. De wond is minder groot. Het geneest sneller en patiënten ervaren minder pijn. De kans op complicaties van een bacterie is kleiner. Een halve knieprothese gaat net zo lang mee als een hele knieprothese (gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar).

Speciaal spreekuur: het kniespreekuur

Voor jonge mensen met chronische knieklachten is er een kniespreekuur op locatie Hoorn. Orthopedisch chirurg Jeroen Steens doet dat samen met fysiotherapeut Alex Hoveling​​. Door hun kennis te bundelen, kunnen ze samen een eenduidig en volledig advies geven over de aanpak van de pijnklachten.

Als bezoeker van het kniespreekuur wordt u door beiden onderzocht, waarna de bevindingen worden vergeleken en er een gezamenlijk advies wordt uitgebracht. U krijgt dus in één bezoek een diagnose, een second opinion en een eenduidig plan van aanpak. Jonge mensen met langer bestaande knieklachten kunnen, met verwijzing van de huisarts, binnen vier weken terecht op het kniespreekuur.​​

Speciaal spreekuur: acute kniepoli

Voor acute knieproblemen (bijvoorbeeld verdenking van een afgescheurde kruisband of een knieschijf die uit de kom geweest is) hebben wij de acute knie poli. Hier komt u terecht als u eerder met uw klacht op de SEH bent geweest en u op korte termijn opnieuw door een orthopeed gezien moet worden. Ook kan de huisarts u direct aanmelden voor dit spreekuur. Dit spreekuur worden geleid door een orthopeed traumatoloog en een basis arts (ANIOS). Indien nodig is er een mogelijkheid om nog dezelfde dag een MRI-scan te laten maken en hiervan ook de uitslag van de orthopeed te krijgen.

Voor meer informatie over knieklachten verwijzen wij u naar de website van de Nederlandse orthopaedische vereniging.