Samen beslissen

Foto van geriater in gesprek

Het Dijklander Ziekenhuis wil u als patiënt beter begrijpen. Door niet alleen te snappen wat er scheelt, maar ook wat voor u belangrijk is. We willen zorg aanbieden die aansluit bij uw behoeftes en wensen. Het Dijklander Ziekenhuis zet hiervoor ‘Samen Beslissen’ in. Dit betekent dat u samen met uw zorgverlener beslist over welke zorg of behandeling het beste bij u past. Vaak heeft u bij kiezen van een onderzoek of behandeling meerdere mogelijkheden met voor- en nadelen. Bij de keuze speelt ook uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld uw beroep of leefstijl, een rol. Samen Beslissen brengt een goed gesprek op gang over wat goede zorg voor u betekent. Uit onderzoek blijkt dat patiënten tevredener zijn en trouwer aan hun behandeling als ze worden betrokken bij de beslissing over hun zorg.

Bereid uw afspraak voor

We nodigen u uit om u goed voor te bereiden op het gesprek met uw medisch specialist. Stel tijdens de afspraak met de arts de drie volgende vragen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Kijk voor meer informatie ook op http://3goedevragen.nl/

Deze oproep is onderdeel van de landelijke campagne Samen Beslissen.

Keuzehulp helpt bij kiezen behandeling

Het Dijklander Ziekenhuis zet een online keuzehulp in om u te helpen bij het maken van een keuze voor een behandeling die het beste bij u past. De keuzehulp is een online stappenplan dat u kunt invullen via computer of tablet. U krijgt via de keuzehulp meer informatie over uw aandoening, de behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. Vervolgens kunt u aan de hand van een aantal vragen aangeven wat belangrijk voor u is. Zo kunt u bijvoorbeeld bij weinig pijn kiezen voor afwachten in plaats van opereren. Aan het einde krijgt u een samenvatting die u kunt bespreken met uw zorgverlener. Uw arts kan het resultaat van de keuzehulp ook inzien. Vervolgens maakt u samen de beslissing over uw behandeling.

De keuzehulpen die op dit moment gebruikt worden binnen het Dijklander ziekenhuis zijn:

  • Verzakking
  • Hevig menstrueel bloedverlies
  • Botontkalking (osteoporose)

U ontvangt de uitnodiging voor de keuzehulp altijd via uw zorgverlener. Meer algemene informatie leest u op www.keuzehulp.info . U kunt hier ook voorbeelden van andere keuzehulpen bekijken.