'Ik kan weer rustig slapen'

de heer Wijgman

De heer Wijgman verontschuldigt zich direct. ‘Ik weet eerlijk gezegd helemaal niet meer zoveel van het onderzoek’, zegt hij met lichte verbazing in zijn stem. ‘Er is gevraagd of ik wilde meekijken en dat wilde ik wel, want hoe vaak zie je je eigen buik van binnen?’ Maar het was voorbij voor ik het wist. Binnen twee uur was ik weer thuis, gelukkig met een goede uitslag. Ik ben blij dat ik het gedaan heb’.

Luisteren naar je lichaam
Het zat hem gewoon niet lekker. De darmproblemen kwamen af en aan en hoewel deelname aan het bevolkingsonderzoek (zie onder) eerder geen enkele aanleiding gaf was hij toch ongerust. ‘Het zal meespelen dat een vriend van mij jaren geleden is overleden na problemen met z’n darmen, dat blijft dan toch rondzingen in je hoofd. Ik lag er soms wakker van. Buiten dat was het ook gewoon vervelend. Ik had klachten, maar waardoor? Ik wilde gewoon duidelijkheid. Je moet luisteren naar je lichaam zeg ik altijd maar.’ Zijn huisarts begreep dat en stuurde hem in voor een endoscopie. Een inwendig onderzoek waarbij via een buigzame, bestuurbare slang met een camera kijkonderzoek (endoscopie) in de darmen plaatsvindt.

Geoliede machine
‘In eerste instantie moest ik best lang wachten tot ik aan de beurt was, althans, zo voelt het als je je zorgen maakt’, vertelt de heer Wijgman. ‘Maar toen ik mocht komen ging alles heel vlot. Er werd heel duidelijk uitleg gegeven wat er ging gebeuren, de verpleegkundigen waren erg aardig en de behandeling was zo achter de rug. Op de uitslaapkamer nog even bijgekomen, een broodje gegeten en daarna mocht ik alweer naar huis. De uitslag kreeg ik ter plekke. Alles was oké, gelukkig’. Inmiddels let de heer Wijgman iets meer op wat hij drinkt en eet en dat lijkt goed te werken. De klachten zijn niet meer teruggekomen.

Bevolkingsonderzoek darmkanker ook in Purmerend
Sinds 2014 wordt door de Maag-, Lever-, darmstichting het bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd. Mannen en vrouwen tussen 55 en 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het onderzoek. Tijdens het onderzoek wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Als dat zo is, volgt er een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Dit vervolgonderzoek kan voortaan ook in het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend.

Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Dankzij bevolkingsonderzoek kunnen op langere termijn gemiddeld 2.400 sterfgevallen door darmkanker per jaar voorkomen worden.