'Meer comfort dankzij het boezemkussen'

Mevrouw De Groot met boezemkussen

Sinds deze maand kan het Dijklander Ziekenhuis zo nu en dan iets extra’s bieden aan borstkankerpatiënten die – in letterlijke en figuurlijke zin - wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Dankzij een gift van de Roparun ontving het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend 40 ‘boezemkussens’ van Stichting Boezemkussen. 

De hartvormige kussens zijn speciaal ontworpen om pijn en ongemak na borstkanker te helpen verlichten. Vanwege de vorm past het kussentje precies onder de oksel en zorgt er zo voor dat de huid niet tegen de wond schuurt.

Comfortabel zitten
Het Boezemkussen is niet alleen prettig voor vlak na de operatie, maar juist ook voor de langer durende restklachten na de behandeling. Mevrouw De Groot uit Purmerend weet er alles van. Zij werd in 2017 geopereerd, maar ervaart nog dagelijks belemmeringen. "Je arm laten leunen op de bankleuning voelt al vervelend. Dit kussentje heeft een uitsparing zodat het precies onder mijn arm past. Ik zit zo een stuk comfortabeler."

Geruststelling
Truus Smit is casemanager borstkanker en ziet veel patiënten: “Onze borstkankerzorg is helemaal afgestemd op onze patiënten. Als casemanager zijn wij eerste aanspreekpunt en zijn we heel betrokken bij onze patiënten. Het is fijn als we soms iets extra’s te kunnen bieden in dit zware traject."  Mevrouw de Groot: "Het is heel prettig om direct contact te kunnen maken met een van de casemanagers. Je loopt met zoveel vragen en er komt zoveel op je af. Pas nog voelde ik opeens weer een bult onder mijn arm. De paniek sloeg direct toe. Maar na een telefoontje aan mijn casemanager kon ik gelijk komen en is er meteen een echo gemaakt. Gelukkig was er niets aan de hand en ben ik weer gerustgesteld."

Gemaakt uit eigen ervaring
Tessa Konijn uit Edam, zelf ex-borstkankerpatiënte maakt al jaren deze speciale hartkussentjes voor vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan. Zij weet uit eigen ervaring hoe vervelend de operatiewond kan zijn. Een kussens bleek een uitkomst. Ze doet dit niet langer alleen. Inmiddels maakt een lokale werkplaats al enkele jaren deze kussentjes. Tessa haalt veel voldoening uit het naaien van de hartkussentjes. “Ik ben blij dat ik kan zorgen voor meer gemak en comfort na borstkanker. Het heeft mij erg geholpen en ik hoop ook andere vrouwen hiermee dezelfde verlichting te geven en te troosten.” Voor meer informatie over de boezemkussens, kijk op www.boezemkussen.nl

Foto van boezemkussen
Foto: Sandrino fotografie