'Schaam je niet om dingen op te schrijven'

de heer Mulder

Wie met meneer Mulder spreekt krijgt de ene anekdote naar de andere te horen. Het zijn er nogal wat als je 84 jaar bent en niet voor het geluk geboren lijkt. Bijna verdronken, neergeslagen bij een roofoverval, “Maar hij is er nog’, zegt hij met pretlichtjes in de ogen.

 

 

 

Vijf jaar geleden kwam meneer Mulder voor het eerst op de poli Geriatrie. Hij was wat verward en doorverwezen door de huisarts. Hij kwam terecht op de geheugenpoli in Hoorn waar hij enkele onderzoeken kreeg en proeven met tekeningen. Vastgesteld werd dat zijn lange termijn geheugen prima op orde was,  “ik weet veel nummers uit mijn hoofd, mijn telefoonnummer, mijn bankrekeningnummer”, maar dat het korte termijn geheugen wat lastiger is. Op de geheugenpoli leerde meneer Mulder hoe hij het beste daarmee om kan gaan en sindsdien traint hij zelf om zijn geheugen ‘op orde’ te houden. Als tip voor de jongeren onder ons wil hij meegeven; leer jezelf aan om dingen te onthouden! Een mooie telefoon met veel geheugen is handig, maar je eigen geheugen is meer waard!  En onder de ouderen wil hij zeggen: schaam je niet om dingen op te schrijven. Dat doet hij namelijk zelf ook.

Boek
Al die notities en memoires heeft hij nu verzameld in een boek. Aangespoord door zijn arts Judella Daal, geriater in het Dijklander Ziekenhuis ging hij aan de slag. Vanaf 1 november 2019 is zijn levensverhaal gebundeld verkrijgbaar. Nu zijn grote wens om een boek uit te brengen is vervuld, blijft er nog een andere grote wens over voor, zoals hij dat zelf zegt, zijn ogen sluit. “Ik wil graag naar André Rieu, niet voor meneer Rieu, maar om te zien hoe het publiek reageert. Daar kan ik intens van genieten."

Hoewel zijn gezondheid hem steeds verder in de steek laat en hij meer en meer is aangewezen op hulp(middelen) zit het niet in zijn aard om bij de pakken neer te zitten. “Je moet er ook een beetje de humor van inzien." Achter zijn rollator stiefelt hij terug door de gang naar de centrale hal. En onderweg volgen nog meer anekdotes.

De geheugenpoli is sinds begin 2018 ook op locatie Purmerend aanwezig.
U kunt de poli geriatrie bereiken op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (0299) 457 738.