Thuis genees je prettiger én sneller!

Knie in dagbehandeling

Kniegewricht geplaatst in een dag

Meneer Bos uit Hoorn is de eerste patiënt die een knie-in-één-dag-behandeling heeft gehad. Een primeur voor Noord-Holland. 's Middags werd het kniegewricht geplaatst door orthopedisch chirurg Jeremy Amaya en 's avonds liep meneer Bos thuis alweer de trap op.

 

 

Meneer Bos uit Hoorn (69) is de eerste patiënt die in het Dijklander Ziekenhuis locatie Hoorn de knie-in-één-dag-behandeling heeft gehad. Tijdens deze behandeling wordt een compleet nieuw kniegewricht geplaatst tijdens een 1-uur durende ingreep. Dezelfde avond kan de patiënt weer naar huis. Leo Bos is erg tevreden: ‘Thuis genees je prettiger én sneller!’ Orthopedisch chirurg Jeremy Amaya: ‘Meneer Bos was dé patiënt voor deze ingreep: volop in het leven, zeer gemotiveerd en er was iemand die hem thuis de eerste dagen kon helpen.’ Omdat hij aan de andere zijde ook al geopereerd was, wist hij goed wat hem te wachten stond.

Slechte timing
Leo Bos: ‘Eigenlijk komt zo’n ingreep altijd slecht uit: er staat een vakantie gepland, je bent net aan een groot klusproject begonnen of de tenniscompetitie loopt. Ik ben graag bezig en het is moeilijk om dan te kiezen voor een knieoperatie, wetende dat je daarna rustig aan moet doen. Maar ik had wel echt last: stekende pijn en een op slot zittende knie. De mogelijkheid om het in één dag te laten doen, sprak mij erg aan.’ Jeremy Amaya: ‘De behandeling is mogelijk in één dag omdat de samenwerking tussen orthopeed, anesthesist, (wijk)verpleegkundige en fysiotherapeut optimaal afgestemd is.

Oefenen in je eigen omgeving
Leo Bos: ‘De behandeling is me erg meegevallen. Hoewel ik van het roesje en de ruggenprik wat duizelig was, ben ik wel al een paar uur na de operatie onder begeleiding van de fysiotherapeut opgestaan. Om 20.00 uur ’s avonds mocht ik naar huis, en ik ben gelijk die avond weer de trap op gegaan om te oefenen. Dat is het prettigst: dat je lekker snel in je eigen ‘bedoening’ kunt oefenen.’ Jeremy Amaya: ‘ Oefenen met strekken en buigen door bijvoorbeeld te fietsen is de snelste manier om te revalideren. Patiënten kunnen de knie direct na de operatie weer volop belasten waardoor de revalidatie snel kan starten.’