Kunst in het ziekenhuis

Een ziekenhuis moet een omgeving zijn waar patiënten en bezoekers zich prettig voelen. Het gebouw, de inrichting én kunst dragen daaraan bij. Daarnaast kan kunst inspireren, verrassen of een moment van afleiding bieden.

Kunst in Hoorn

Op de locatie Hoorn worden regelmatig exposities gehouden in samenwerking met Kunstcentrum De Boterhal. Zo wordt het ziekenhuis al jarenlang verfraaid door allerlei kunstwerken van kunstenaars uit de omgeving van Hoorn.

Op de locatie Hoorn exposeren elke vier maanden twee kunstenaars, die elk zo’n 25 kunstwerken tonen. Het betreft kunstenaars van Kunstcentrum De Boterhal en anderen. Deze kunstwerken hangen op de verschillende poliklinieken. Ook leent het ziekenhuis diverse kunstwerken uit de kunstcollectie van de gemeente Hoorn.

Het ziekenhuis heeft zelf ook diverse kunstwerken in zijn bezit. Zo is er een bijzondere fotocollectie van Marie Cécile Thijs. Het zijn portretten én stillevens die de nieuwbouw van het ziekenhuis met elkaar in verbinding brengt.

Twee andere kunstwerken werden aangeboden aan het personeel en de patiënten van het ziekenhuis door de SKOR (stichting kunst en openbare ruimte) en de medische staf. Klaas Kloosterboer maakte de ‘bolletjeswand’ met de spiegelwand ertegenover bij de ingang aan de stationskant.

Han Schuil, een kunstenaar met reeds een gevestigde reputatie – o.a. prinses Beatrix schafte van hem meerdere werken aan – vervaardigde ‘Het Huis’, een miniatuurhuis op palen dat zijn plaats kreeg tussen de pilaren van het overdekte gedeelte van het centrale plein bij de hoofdingang.

Wilt u meer informatie over de exposities op de locatie Hoorn? Hebt u vragen over een kunstwerk of een kunstenaar? Wilt u een kunstwerk kopen? Of wilt u als kunstenaar zelf eens bij ons exposeren? Neem dan contact op met Ria Bakker: M.M.Bakker-Nan@westfriesgasthuis.nl of per telefoon: 06 - 13 65 99 51.

Kunst in Purmerend

Ook in Purmerend is de kunstcommissie actief. In het hele huis hangt kunst. ​Ook wordt u dagelijks verwelkomd door onze pianist en regelmatig organiseren wij optredens in de centrale hal.