Zijn specifieke vaardigheden zijn: neuropsychologische diagnostiek en behandeling bij volwassenen en ouderen, o.a. naar niet-aangeboren hersenletsel (CVA, traumatisch hersenletsel, MS) en dementie. Daarnaast diagnostiek en behandeling van psychische problematiek bij somatische aandoeningen. Huidige aandachtsgebieden zijn NAH, pijn, oncologie en hart- en vaatziekten. Behandelvormen die Johan veel toepast zijn cognitieve gedragstherapie, EMDR en oplossingsgerichte therapie.
Over zijn keuze voor het vak, vertelt Johan: "Ik heb ooit voor de studie psychologie gekozen, omdat het mij intrigeerde dat een goed gesprek (met aandachtig luisteren, onvoorwaardelijke acceptatie en empathie) zo helpend en verdiepend kan zijn. Ik heb voor de medische psychologie gekozen, omdat het een mooie combinatie is tussen geest en lichaam, waarbij je elke keer wordt uitgedaagd om uit te zoeken hoe deze elkaar wederzijds beïnvloeden en welke behandelinterventies het meest helpend gaat zijn. In de ziekenhuissetting zijn er daarnaast volop mogelijkheden om mijzelf te ontwikkelen en specialiseren."
We vroegen Johan waarom hij voor dit ziekenhuis heeft gekozen: "Dit is mijn eigen ziekenhuis. Tijdens mijn middelbare schoolperiode fietste ik er dagelijks langs en mijn kinderen zijn er geboren. Hierdoor voelt het ziekenhuis heel vertrouwd en eigen aan. Ik voel me ook thuis bij de Westfriese mentaliteit van nuchterheid en hard werken in het ziekenhuis. Daarnaast heeft dit ziekenhuis een grote vakgroep medische psychologie waarbij professionaliteit hoog in het vaandel staat."
En verder?
"Ik heb een druk gezin met 4 kinderen en breng mijn vrije tijd graag met hen door. Daarnaast sport ik graag (hardlopen, bootcamp, tennis) en kom ik het hele jaar door op de fiets naar het werk."