Geestelijke verzorging

Geestelijk verzorger in gesprek

Geestelijk verzorgers zijn er voor patiënten en hun naasten. Zij zijn beschikbaar om te luisteren en nemen de tijd om met u stil te staan bij wat er in u omgaat. Zij hebben aandacht voor wat voor u belangrijk is. Er kunnen vragen opkomen als: Hoe ga ik het leven verder zin en vorm te geven? Hoe ga ik om met mijn ziekte? Wat betekent mijn ziek-zijn voor mij en mijn naasten?  Wat zou ik graag nog willen afsluiten of ontdekken?

Op deze pagina

Afspraak en contact

Over de afdeling

Patiënten en/of familie kunnen behoefte hebben aan een gesprek van mens tot mens. Het vertellen en praten over de situatie kan al verlichtend zijn en helpen om de juiste keuzes te kunnen maken of weer verder te kunnen. Daar waar gewenst kunnen geestelijk verzorgers ondersteunend zijn bij rituelen zoals een naamgevingsritueel bij geboorte, een ziekenzalving of een afscheidsritueel bij het levenseinde. Geestelijke verzorging is er voor iedereen die dat wenst, ongeacht levens- of geloofsovertuiging. De geestelijk verzorgers zijn in te schakelen via de verpleging.

Bezinningsruimte De Luwte in Hoorn

Op de begane grond op locatie Hoorn is de bezinningsruimte De Luwte. Daar is gelegenheid om even tot rust te komen, uzelf te hervinden of om stil te staan bij een belangrijk moment. Maar we gebruiken de ruimte ook om te herdenken, te vieren, te musiceren of met elkaar in gesprek te gaan. De ruimte is ook te gebruiken voor meditatie of (Islamitisch) gebed. De Luwte is dag en nacht open.

Stilteruimte in Purmerend

De stilteruimte is op de eerste verdieping. U kunt vanaf de hoofdingang de tweede lift nemen, dan ziet u direct links deze ruimte. De ruimte is 24 uur per dag geopend voor bezoekers, patiënten en medewerkers. U kunt er even tot rust komen, een (elektrisch) kaarsje aansteken of uw gedachten de vrije loop laten in het daarvoor bestemde boek. Deze ruimte wordt ook voor meditatie gebruikt.

Vieringen

Locatie Hoorn
Op de eerste en derde zondag van de maand is er om 10.00 uur een viering van Schrift en Tafel in de stilteruimte van ons ziekenhuis. U bent, met uw bezoek, van harte welkom! U kunt aan een verpleegkundige of servicemedewerker doorgeven dat u naar de kerkdienst wilt komen. Dat kan ook in bed of rolstoel. U wordt dan door een vrijwilliger gehaald en weer terug gebracht. Ook is er de mogelijkheid op uw kamer de communie te ontvangen.
Met Kerstmis is er op 24 december om 20.00 uur en op 25 december om 10.00 uur een viering in het personeelsrestaurant.

Locatie Purmerend

Jaarlijks wordt er met Pasen en met Kerst een speciale bijeenkomst georganiseerd voor patiënten en hun familie. Ook medewerkers zijn van harte welkom. U wordt hiervoor uitgenodigd.
De eerstvolgende speciale viering is op eerste paasdag om 10.00 uur op de verpleegafdeling C2 (2e verdieping). De gebruikelijke traditionele viering vervalt die dag. Het is ook mogelijk om de communie op uw kamer te ontvangen als u dit wenst, geef dit dan aan bij de verpleging of geestelijk verzorging.

Filmpje over palliatieve fase

 

Een patiënt ligt eenzaam in bed
In de Luwte

Patiëntenvoorlichting