mw. K.P. Mayland

mw. K.P. Mayland

Intensivist- anesthesioloog

Kathleen Mayland heeft in Amsterdam geneeskunde gestudeerd. Daar is zij in 2011 afgestudeerd als anesthesioloog. Deels binnen die studie heeft ze nog een tweejarige specialisatie tot intensivist gevolgd.

Haar aandachtsgebieden op de anesthesieafdeling zijn beademing, sedatie en pijnbestrijding bij patiënten, onder andere bij darm- en longonderzoeken. Daarnaast houdt ze zich ook bezig met Family Centered Care. Dat betekent hoe de familie een belangrijke rol kan spelen bij het herstel van een patiënt op de IC.

Puzzelstukjes
Als kind had Kathleen al interesse gehad in de werking van het menselijk lichaam, dus de keuze voor geneeskunde was voor niemand in haar familie een verrassing. "Na m'n basisopleiding wist ik niet direct welke tak van geneeskunde ik wilde doen. Ik heb toen vier jaar als militair arts gewerkt  en tijdens de opleiding tot militair arts heb ik kennis gemaakt met de anesthesiologie. Het was of alle puzzelstukjes ineens in elkaar vielen."

Afstemmen
Anesthesiologie is een heel praktisch vak, vindt ze. "Je hebt te maken met patiënten uit alle leeftijdscategorieën. Van kleine kinderen tot bejaarden. Van de anesthesie verzorgen bij een keizersnede tot de anesthesie verzorgen van een oude vrouw die haar heup gebroken heeft. Je moet elke keer weer je anesthesie afstemmen op die specifieke situatie van die patiënt. Met een heel team ben je  er verantwoordelijk voor dat een patiënt een operatie goed doorstaat."

Geliefd
Het snel moeten handelen in acute situaties, prioriteiten stellen en complexe situaties moeten overzien past helemaal bij haar. "Ook  op de  Intensive Care heb je weer te maken met acute complexe situaties waarin je soms met beperkte informatie snel moet kunnen handelen," vertelt Kathleen. "Daarnaast begeleid je ook de naasten  die zich vaak machteloos voelen als hun geliefd familielid ernstig ziek wordt opgenomen en de afloop daarvan onzeker is."

Werkt in